Д-р Александър Симидчиев: Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата

Д-р Александър Симидчиев

Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата, но не и инкубатор. Там няма да имаме тежко боледуващи сред учениците. Децата са в групата с нисък риск и при тях заболяването протича леко. Тежко може да боледуват само преподавателите. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев по Нова ТВ.

"Броят на положителните ще се покачва, защото има много контактни лица. Хоспитализацията или смъртността обаче няма да се повиши", предвижда специалистът.

Той коментира и факта, че децата биха могли да заразят своите по-възрастни близки и трябва да използват предпазни средства.

„Има няколко установени факта за маските. Те намаляват честотата на предаване на респираторните инфекции, а не само на коронавируса. Втори факт е, че те нямат доказани странични ефекти. Вреда от маските няма. Всеки който твърди обратното, нека предостави доказателства”, каза специалистът.

Пулмологът обясни, че поради средата, в която се намират децата тяхната възприемчивост е голяма. Именно поради този факт броят на заразени няма да бъде малък. Според него това няма да доведе до утежняване на обстановката в страната.

Коментари

Задължително поле