Д-р Ангел Кунчев: Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

Най-голям брой противогрипни ваксини, които са поставени безплатно на хората над 65 години от личните лекари по програма на Министерство на здравеопазването, са в столицата - те са 20 хиляди, съобщи пред БНР д-р Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор. Ако в някои райони на страната все още няма от противогрипната ваксина, причината е, че се чака голяма доставка към 20-и ноември:

"Към момента това, което получаваме като информация от фирмата, с която се е договорила Здравната каса, основното количество ваксини се очаква да пристигне на 19-и ноември, така че в седмицата 18 - 22-ри наистина се надявам ваксината да е в България и в рамките на два, три дена, чрез дистрибутори, тя да достигне до всички, които са подали заявки. Имаше едно количество, доставено малко по-рано, около 20 хиляди дози, но те са употребени основно в София, тъй като основният контингент от тези хора се намират в София", каза Кунчев.

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз, с ресор извънболнична помощ - д-р Николай Брънзалов, заяви, че може да се стигне до конфликти между лекари и пациенти, ако ваксините не са достатъчни:

"Пак личните лекари са поставени като бушон в този проблем, който ние отдавна го заявихме, национално сдружение на общопрактикуващите лекари, че такива неща ще се случват. Проблемът първо беше, че беше обещано, че от първи октомври ще бъдат доставени чрез куриер, което не се случи, разчиташе се, че ще има достатъчно четиривалентна ваксина, тъй като към нея се проявява интерес. Колегите са си заявили някаква бройка, която естествено не могат с точност да кажат за колко време и колко ваксини ще са необходими", заяви Брънзалов.

Коментари

Задължително поле