Д-р Венцислав Грозев, БЛС: Мораториумът за лекарствени средства е изключително важен за пациентите и лекарите

Днес парламентът ще гледа на второ четене бюджетът на здравната каса. Частична забрана за финансиране на нови лекарства, дейности и болници предизвика гневна реакция на пациентски организации.

Относно мораториума за лекарствени средства Д-р Венцислав Грозев от Български лекарски съюз каза пред БНТ, че изключително важен за пациентите и лекарите.

"От юли месец предложихме да се въведен един стриктен принцип да се плануват в оптимална степен новите лекарствени средства, молекули, за да могат те да бъдат планирани и да влязат в следващия бюджет, за да може да се контролират разходите и да се регулират харчовете за тези лекарствени средства. Единственият сектор, който не се регулиран, това са лекарствата."

Д-р Иван Вецев, Национална пациентска организаци, заяви, че БЛС подкрепя контрола за здравеопазването. Няма как една система да работи,ако няма добър финансов контрол, но се получава едно наказание към пациента.

"Това е една нова бариера до достъпа им за лечение. Ако погледнем мораториума като един медал, той има две страни - за пациентите, които ще бъдат ощетени и то много. От друга страна мораториумът при всички случаи не решава проблемът. Това е категорично. Той го задълбочава. Това е отлагане на едни финансови разходи за следващата година. Когато им пациенти,които няма да дочака отпадането на мораториума, а иновациите ще продължат да се натрупват, тогава ще изникват два въпроса - въпросът няма да е кой, а ще се пита защо и как да намерим пари, за да финансираме здравеопазването, така че пациентите да имат по-добър достъп."

Според Вецев трябва да се намерят други начини да се реши проблемът като надява да избегнат модела на Румъния, при който по думите му, са се оказали пред затворена врата от къде да намерят средства да финансират лечението на пациентите след наложения мораториум .

"Когато едно здравеопазване е недофинансирането и когато парите, които внасяме като здравни вноски, отиват директно в бюджета на държавата, проблемът ще продължи да съществува."

Коментари

Задължително поле