Стоянка игра, за да живее На 97 голямата актриса слезе от сцената на живота

Алкохолът е ключов фактор за оцеляването на човешкия вид

Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

Д-р Гергана Николова пред „Труд“: Джипито стана пенкилер Денонощно сме на фронта срещу бюрокрацията

„Защита на здравето на всеки гражданин на ЕС“ – по тази тема ще разсъждават след два дни медицински светила от различни държави на конференция в рамките на Българското председателство. Ще се обсъжда и състоянието на нашето здравеопазване, включително и проблемите на джипитата, които стават все по – видими напоследък поради набъбналите опашки пред кабинетите им. „Нужни са промени, но не такива от които и на лекарите, и на пациентите им става по-зле“, казва пред „Труд“ д-р Гергана Николова, която е говорител и лидер на сдружението на личните лекари.

– Д-р Николова, научаваме от телевизиите, че джипитата пишат петиция до правителството и се чудят да излязат ли на протест. Камерите ги показват през ден, заедно с патилата на пациентите. Какво се случва в системата?
– Има напрежение сред колегите. За причините може да се говори с часове, но аз ги казах пред bTV с едно изречение: колкото повече нововъведения в здравеопазването, толкова по-малко медицина в него и толкова по-зле и за лекарите, и за пациентите.

– Това е ваше мнение. Но доста пациенти заявяват, че техният интерес не съвпада с този на лекарите. Особено пък, след като се каза в парламента, че едни доктори са сложили във фризера бебе…
– Това е най-големият проблем – загубата на доверие между пациентите и лекарите. Аз започнах лекарската си практика преди 30 години. Тогава да кажеш, че си лекар, звучеше добре. Сега се срамуваш да го кажеш, защото лекарската професия се свързва с определения като „бяла мафия“, „убийци“, „търгаши“. Ако оздравее тежко болен, коментират: „Господ му помогна“. Аз съм вярваща и не отричам Божията помощ. Но защо, ако пациентът почине, коментарът е „лекарите го убиха“? Човекът е смъртен и понякога си отива от този свят, независимо от лечението в болницата или в дома му. Но опечалените роднини се научиха да пращат в телевизиите жалби и момичета с камери тръгват да търсят вината у нас. Добрата новина от здравеопазването не върши работа на новинарите, а лошата е добре дошла за репортаж. И който гледа телевизия си мисли, че само в приказките има щастлив край, а в медицината злото тържествува. И лекарите, както и учителите, и полицаите, са постоянен обект на отрицателни възклицания: че са лоши, некадърни, корумпирани, алчни. Всеки може да набие лекар и да напише в интернет: „Бийте ги, че да работят по-добре!“. Имаме пациенти, които са убедени, че скандалът с нас ще им реши проблемите.

– За едно нещо пациентите ви са напълно съгласни с вас – че с много писане сте натоварени. Като влезе човек в кабинетите ви, вие повече го описвате, отколкото го преглеждате.
– Непрекъснато нещо трябва да описваме, да. Денонощно сме на фронта срещу бюрокрацията. Например, откакто просветното министерство обяви, че ще бори неизвинените отсъствия и помощи ще взимат само дечицата, които ходят на училище, нас ни затрупа лавина от молби за медицински бележки. Майката, която доскоро е казвала на учителката – детето кихна и ще остане днес у дома – сега го води при нас. Тук то контактува с по-болни деца, а аз го преглеждам, описвам прегледа и издавам бележка, в която трябва да фигурира номер на амбулаторния лист, дата на издаването му, негов код, мой код, диагнози, подписи, печати. Това са ненужни бумаги – смятаме ние, ама никой не ни пита…Или друго нововъведение: да описваме номерата на касовите бележки в амбулаторния лист. С тия бележки ще отчитаме намалената потребителска такса на пенсионерите – 1 лев, за да си вземем остатъка от лев и деветдесет.

– Ами правете го, какво ви пречи?
– Какво ни пречи! Ще ни отнеме по 2 минути на пациент, за 20 пациенти – 40 минути загубено амбулаторно време в роботния ден. Но това е само за касовите бележки! А какво ни пречи да напишем амбулаторния лист междувременно? Какво ни пречи да занесем написаното на флашка в Здравната каса? Какво ни пречи всеки ден да подаваме отчети? Имунизацията веднъж я отчитаме в Здравната каса, друг път в районния център по здравеопазване. Какво ни пречи една и съща информация за един и същи човек да я носим на две места? Да описваме зелените рецепти и жълтите рецепти, и колко кардиограми сме направили лани? 1277-ми преглед за тази година правя сега. Представете си колко ще преброя до края на 2018-а? Не знам кому е нужна тази информация, но какво ми пречи да я правя в разгара на грипната епидемия и като има опашка пред кабинета ми? Какво ми пречи, че това дете е било вчера в „Пирогов“ на преглед, има киста, но не са му дали бележка. „Иди джипито да я ти напише!“ – рекли. А онзи мъж отишъл в онкодиспансера, но му казали: „Иди при джипито да ти напише направление“. Джипито стана пенкилер – разбира от всичко, става за всичко и прави всичко. Това каква реформа е?

– Не знам. Защо са опашките пред кабинетите ви?
– Бумащината е едно от обясненията.

– Не е ли другото в големите ви пациентски листи? Те носят пари и вие записвате в тях множество пациенти, а после ви е криво, че работите в събота и неделя?
– Записваме, да. Но не защото сме алчни, а защото нямаме право да откажем на пациент, който иска да влезе в пациентската ни листа. Аз мога да избера за кого да се оженя и дали да се разведа с него, но нямам право да не запиша пациента Иванов, който прави скандали на колежката ми, шамаросва я, разделя се с нея и избира мен. Не мога да кажа: „Г-н Иванов, отказвам да ви запиша, защото вие сте скандален и ударихте лекарка.“

– Сега се въвежда електронно записване при джипи.
– Да, слагат ме на сергия. Всеки може да влезе в сайта днес, да ме избере, да се запише при мен и аз от утре да имам нов пациент, макар да не знам как изглежда. Аз искам да го видя тоя пациент! Лечението изисква голямо доверие между него и мен. Хипократ е казал:„В кабинета са трима – докторът, пациентът и болестта.“ Ако пациентът застане заедно с лекаря срещу болестта, лечението ще върви добре. И обратното. Като се видя с пациента, аз мога да кажа: „Г-не, имам огромна практика, бихте ли потърсил друг колега, там ще чакате по-малко.“ Друг въпрос е, че един пациент ми отговори така: „Аз не съм луд да ида там, където никой не чака, там джипито е некадърно значи. Искам там, където е най-голяма опашката!“ Нашето сдружение настоява да ни дадат право да кажем: „Извинете господине, но няма да ви запиша, защото листата ми е голяма, а освен да ви запиша, аз трябва да ви обърна достатъчно внимание, за ви прегледам, да поговоря с вас. А не да бързам да ви отпратя, понеже следващият чука на вратата и вика: „Айде бе, какво правите там!“.

– Значи големият проблем е в големите практики?
– Не само. Българският пациент е научен да дойде при джипито, когато си иска и ако не влезе веднага, да вдигне скандал. Аз и други колеги въведохме система, наречена „супердок“ – сайт с часовете, в които приемам. Можете да влезете и да си запишете час, да е удобен и за вас. Ако се наложи да отсъствам внезапно, ще ви пратя съобщение половин час по-рано, да не се разкарвате. Но само половината от пациентите ми ползват сайта. Другите предпочитат да чакат 4 часа пред кабинета ми за преглед от 15 минути, но да дойдат, когато им скимне.

– Нормално е да искат неотложна, бърза и качествена помощ.
– Но здравната помощ не може да е евтина, бърза и качествена едновременно. Ако е евтина и бърза, не може да е качествена.

– Заговорихте за отмяна на нощните дежурства. Как си я представяте?
– А вие как си представяте един лекар да е на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината? В София плащаме на медицински центрове – да иде пациентът ни там, ако решим да си починем малко. Но София не е България. Лекарят в малкото градче прави 4-5 посещения през нощта, работи сутрин от 8 часа, и не може да си вземе дори веднъж в годината отпуск. Веднъж имах нещастието да си счупя крака в неделя вечерта. В „Пирогов“ ми казаха: постъпваш за операция! Но аз отвърнах – не мога, подписах се и се прибрах, защото нямах заместник, който да поеме пациентите ми в понеделник.

– Но болничните листове важат и за вашата професия!
– Нашето не е професия, а начин на живот и за семействата ни. Дъщеря ми не иска да учи медицина, не иска и лекар за съпруг. Казва: „Ти, мамо, не живееш добре и ние с татко не живеем добре заради теб. Телефонът ти звъни денонощно, ние нямаме празници, ти все говориш по телефона или хукваш нанякъде.“

– Вярно ли, че ви повикали веднъж в едно ромско гето, за да прегледате прасето?
– Повикаха ме от една голяма фамилия, която лекувам от 1990 г. От една страна е хубаво, че ми имат доверие и смятат, че мога всичко. „Докторке – казва старата майка – ти лекуваш всичките ми деца и внуци, и прасето Гого ще излекуваш, че няма апетит!“ А защо не извикахте ветеринаря, питам. „Защото – вика – на него трябва да му платим“. А аз съм безплатна. Проблемът е тук.

– Къде?
– Тия хора, които имат свободно време, защото не работят и живеят от помощи, в събота завели дечицата си в медицинския център, на който аз плащам, в неделя Бърза помощ ги прегледала, че без друго линейката и дошла при съседите. А в понеделник идват при мен – да питат дали да изпълнят рецептата. Три прегледа са си направили, а не започнали терапия, не си купили лекарства. Ако си плащат, макар и само два и деветдесет, няма да се преглеждат 3 дни подред – няма да дадат 10 лева, за да сравнят мнението на трима лекари дали да идат в аптеката. И така…Отива пациент при ортопеда и той му казва: господине, на краката ви нищо им няма, освен, че са мръсни и трябва да ги измиете. Пациентът отговаря: и джипито така ми каза, но дойдох за второ мнение при вас.

– Виц ли е това?
– Не е виц, а нещо, което се случва ежедневно в кабинетите ни. Дадох преди седмица направление на едно бебе с проблеми в изхождането. Майката чак днес го завела при педиатърка. А при мен вдига скандал на опашката – от 15 минути чакам! Потърпевш от всичко това е съвестният пациент – човек на възраст от 18 до 65, който си плаща осигуровките и се труди по 8-10 часа. За неговото обслужване аз получавам по-малко от стойността на трамваен билет, а самият той не може да стигне до мен, защото няма време да седи 3 часа на опашка от хора, които не работят и не плащат осигуровки. Една пациентка ме е посетила 8 пъти за месец! „Чук-чук, аз само да попитам“ – това отделно. Смеем се, че няма български порнофилми с участието на медицински сестри, защото непрекъснато някой чука на вратата, казва „само да попитам“ и прекъсва снимките.

– Имате чувство за хумор…
– Но ни е тъжно. Джипитата в България са намалели с 1400 от 2000 г., откакто сме в този сървайвър.

– Колко сте общо?
– Към 4000. Аз съм на 55 г. и съм от младите. Имам колежка на 83. Няма кой да иде на село да поеме практиката й. Новозавършилият медицина не иска да е 24 часа на разположение, да му звънят в 7 сутринта, за да го питат „днес коя смяна сте?“ – сякаш е трудно да запомниш на джипито си графика. Ромските ми пациенти казват: „Дошъл съм за управление (вм. направление), за да ида на доктор.“
Нула признание и уважение.

– А къде са изчезнали вашите 1400 колеги?
– Някои умряха в кабинетите си. От преумора и стрес.

– Но какво да се прави?
– Пишем до правителството предложение. Стига с тия промени, които ни утежняват положението. Тъкмо научим какво се изисква за хронично болните например, иде нов министър и догодина – друго.

– Седмина здравни министри се смениха за 10 години! Няма ли за вас угодия?
– По едно време казвахме, че системата може да я оправи министър гинеколог, защото е с краката нагоре. После – че след двамата реаниматори, ще трябва патоанатом…Сега имаме финансист и си личи – касови бележки почваме да отчитаме. Аз предлагам някой от тия, които реформират системата на личните лекари, да поседи поне месец при мен в кабинета. Ще го пускам в почивка в събота и неделя, няма да го карам да вдига телефона и да пише отчети. Само да поседи и бас държа, че ще направи по-разумни промени.

 

Нашият гост

Гергана Николова е родена в Петрич. През 1986 г. завършва медицина в София. Специалист е по вътрешни болести. Практикува вече три десетилетия, като расте в йерархията от ординатор до завеждащ отделение. От 2000 г. е джипи и активист на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. По думите ти разбирам – не трябва да има никакво писане и никаква отчетност. Няколко въпросчета

  1. Какъв ти е оборота за деня.
  2. Какво вършиш – само не казвай че прегледа го правиш със слушалките.
  3. Колко вида лекарства познаваш – 10 са много.
  4. Има ли нещо сложно, което го правиш. С консултации до сега НИКОЙ НЕ Е ИЗЛЕКУВАН.
  Велики претенции и нищо повече. Погледни си компютъра и си задай въпроса как се правят тези „шарени“ неща и тогава имай претенции
  Това се отнася и за великите специалисти -там преглед не се прави от доктор ?????? за това е компютъра. Ако на операторската работа му се казва, че това е нещо сложно – нямам думи

 2. Тая първо да си купи кабинета и да си го оправи и после да дава акъл.

 3. На всички ,които се изказват неподготвени ще кажа: Всички гледат приходите,никой не прави сметка на разходите.Има разходи и то големи.Плаща се на сестра,втори лекар,ако има такъв в практиката,осигуровки,наеми,консумативи,“оправяне на кабинета“,както се изказва т.н.“АЗ“.Стреса и болестите както всички хора и джипитата боледуват,нали?Глобите от касата за пропуснати по невнимание и от бързане неща.Глобите от данъчните за нечуканати касови бонове,понякога,годишни данъци и т.н.Винаги има и друга страна и тя не е лицеприятана за много хора.Не съдете,за да не ви съдят!Защо никой не иска да работи в системата?Не е случайно.Много е работата,отговорна е.Лечението не е копане на канал,разберете го!Нормалните „джипита“ в нормалните държави преглеждат до 8-10 пациента дневно,при в пъти по- голяма заплата.И плюс това срещу 20 лв.осигуровка се запитайте,какво получавате насреща.

 4. E, запитах се – 4 милиона (реално осигурени) по 20лв. месец осигуровки, по 12м. =160000000лв.
  още – 5 милиона по 3 лв, два пъти в годината (прегледи)15000000
  и сега – 175000000 делим на 4 бона (нали толкова са JP в Б-я) и какво?- 3645=43750лв за1гза човек.
  а сега за 12м.=3645лв
  10% (според мен много) = 364лв разходи.
  10% – данъци – 364лв
  е, незанам, да речем още 10% други разхиди( още 364 лв.)
  и така значи, чист доход = 2553лв.
  Аз съм инженер, жена ми учителка, и двамата със стаж над 20 години, реален доход (чист общо за двамата) в къщи 1500лв. Съмнявам се, че 50% от тези лекари са по-добра кфалификация от мен и съпругата ми. Е, и защо търябва да съм съгласен с тяхните желания. Бие сте като всики друг – ДОКАЗВАЙТЕ СЕ и тогава с пртенциите! И още, много от JP са съпружески двойки – так че?

 5. „Бие сте като всики.“ Какво е това? На какъв език е?

 6. Най- случайно съпругата ми работи в европейска дъргава в сферата на здравеопазването. Не е лекар. Медицинска сестра е. И всеки месец подписва декларация, че носи ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ, включително и СЪДЕБНА. У нас осъден лекар няма за причиняване на вреда и смърт по некомпетентност. Аз лично познавам хора изпратени в отвъдното от лекари. И най-„смешното“ е, че самите те са лекари. Пък и беден лекар не познавам. Не че лекарят трябва да е беден. Пък бедни инженери колкото искаш. Особено в провинцията.

  1. И защо си мислиш, че в европа има непропорционално повече осъдени лекари .

 7. Д-р Николова,всичките Ви отговори в интервюто на Заркова-са абсолютно точни и сте права на 100 %.А горе писанията на отворковците говорят много, за нисък интелект и това че са много, ама много далече от трудовото ежедневие на личния лекар!Думата Ви ,,пенкелер“е достатъчно всеобхватна за всичко което сте принудени да вършите от шепата чиновници в НЗОК.От три години работя с личен лекар,и с мъка- и тя и аз издържаме на това изключително натоварване.Няколко хиляди пациенти от които 350 деца/детски консултации,ваксини,бележки за детски,бележки за ваксини, бележки са социалните,направления, рецепти и отчети за РЗИ,НЗОК, и и накрая да вписваш и номер на касов бон за 1 лев.Когато излеза в чакалнята и питам чакащите кой за какво чака,се оказва че от 10 те чакащи -само 2-ма или 3-ма са за преглед,всички останали са за ,,бележки“!Дипломирани лекари,с висше образование,цял ден пишат,вместо да преглеждат и лекуват!Бележките за детските добавки се даваха от училище,сега и това е хързулнато на личния лекар.Тази учебна година отново стовариха на джипито и отговорността за отсъствията на учениците.Питам къде е тази отговорност при учителите и родителите, които ги водят по 2-3 пъти месечно в кабинета с думите,,Не го пуснах на училище,защото кашля, има хрема,гърлото го дращи,нощес не можа да спи“,и и куп несъществени оплаквания,без заболяване.И вместо съобразно направените отсъствия да се дават бележки за детски и това го хързулнаха на личния лекар.Няма страна в която личния лекар да е денонощно на разположение и хилядите му пациенти да го тормозят денонощно /в банята,на улицата,в магазина,на гости/с тъпите си въпроси,,Утре каква смяна сте,ще ми дадете ли бележка за отсъствие на детето,какъв шампоан за въшки да купя,какво да взема за силното си главоболие“???Има ли друга такава страна??Родители абдикирали от задълженията си и възпитаващи симуланти ,паразити и хипохондрици!Какво поколение расте,с 50-100 отсъствия годишно?А 2/3 от пациентите които влизат в кабинета,застават до вратата с фразата,,Аз съм за направление“,а не казва оплаквания?А това което пише специалиста в повечето случии го пишем и ние.Това ще продължи така още 3-4 години,когато отпаднат от системата още 1/3 от хората които отдавна са пред пенсия и пенсионери,а младите лекари едва ли биха се нагърбили с такова натоварване 24 часа в денонощието?Едно тотално БОЛНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!

  1. Чакай малко, ако детето ми има силно главоболие и смяташ това за глупост…

 8. Молдованин,срамно е че си инженер,а нямаш представа от сметки.Тези 20лв.здравна осигуровка, не е само за личния лекар.С тези пари се плаща и прегледа при
  специалист,лечение в болница,безплатни лекарства,санаториално лечение по клинична на пътека,освен това тока,водата,храната в здравните заведения,а дезинфектанти,игли,спринцовки,системи,тонери,принтери ,компютри, с какви пари се закупуват,пак от тези 20лв.Мога да изброявам до утре ,колко много неща са необходими за кабинети и болници.А за зъболекар,пак от същите пари се вземат.Тогава,като си инженер направи си една сметка ,дали остават пари за кабинетите на личните лекари и колко са те?А личния лекар плаща заплати и осигуровки на сестри,санитар,счетоводител,наем на кабинет,ток,вода,и т.н.данъци.И след толкова натоварване и отговорност на лекаря му остава една заплата по ниска от твоята.В момента учителите получават по-високи заплати от лекарите и това е факт.

  1. Съгласен съм за учителите на 100%! Заплати между 800 и 900 лв. 4 часа работа и огромни отпуски,а също и по-ранно пенсиониране ! Учителска фамилна мафия с пожизнени привилегии живуркане тихо,спокойно и безметежно!

 9. Не разбиеам тая какво иска… така е в европата. Да иде в латинска америка.

 10. За пенкилера е ясно. Баба Пенка в килера. Друго ме безпокои.Така наречената цифровизация в здраве опазването. Това е мираж. Хартиените бележки и документи още дълго няма да напуснат кабинетите на личните ни лекари. Тази България върви към дъното,че и по-надолу. Справка: Г-н Камен Плочев.

 11. За КМНТР! Определено не си бил нито в Европа,нито в латинска Америка! Бях и в Африка,в Европа и в най-развитата северна страна на Америка.Посмъртно не можеш да се добереш до тел. номер на личния лекар-освен до служебния,или си звезда като БРАД ПИТ или ДЖОЛИ/например/-те си имат в антуража си ДОМАШЕН ЛЕКАР.Колкото за най леките неразположения:главоболие,кашлица,сополи,това се лекува в дрогериите-без лекар!При-чината е простичка,ще ти щипнат от здравната сметка 3-цифрена сума.А тук с месечна здр.осигуровки 18.40- месечно можеш да ходиш на лекар и в болница N пъти???И накрая и това безумно изискване на чиновниците от касата:освен денонощния достъп до телефона на личния лекар и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ДОГОВОР НА ДЖИПИТО с неотложна мед.помощ 6-150,на която всеки месец чинно си плащат 3-цифрена такса!! Ето защо нашенските ,,англичани“като си дойдат в отпуск обикалят всички специалисти за-2,90 лв.И на края за ИНЖЕНЕРА-определено не е на ясно за двете графи:приходи и разходи.Оказва се че, 2-рата колона е по дълга около2 пъти!Г-н инженер,Вие си получавате чистичката заплата а а джипито приключва месеца така:заплата сестра,наем 200 лв. такса абонамент неотложа помощ 250лв, осогуровки,отопление,интернет,телефон,консумативи и и още! И накрая за 24 часа къртовси труд на повикване денонощно- рекапитулация един остатък, по малък от вашата заплата!!!Наближава времето за самолечение по ИНТЕРНЕТ-поради липса на лекари!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.