Д-р Гергана Николова: Ние като нация сме малко безхаберни

Д-р Гергана Николова

Хубаво е да имаш добър маникюр и перфектна прическа, но здравето е по-важно

Все повече държави ваксинират и момчета срещу вируса, причиняващ рак на маточната шийка

Д-р Гергана Николова е семеен лекар повече от три десетилетия. Тя е познато лице от телевизионния екран, защото често я канят да коментира актуални теми, свързани с родното здравеопазване или с върлуващи епидемии. Въпреки огромната си натовареност и безкрайните опашки пред двете є практики - в МЦ “Княгиня Клементина” в 5 МБАЛ и ДКЦ 9 в жк “Орландовци”, д-р Николова отделя време и за зрителите, защото е убедена, че за проблемите и на лекари, и на пациенти трябва да се говори, да се обяснява, да се прави нещо.

Един от тези проблеми, с който лекарката се среща непрекъснато, е необходимостта да обяснява колко е важно да се предпазваме от болестите, които са предотвратими с помощта на ваксини. Ракът на маточната шийка например, който се причинява от човешкия папилома вирус (HPV), може да бъде избегнат, ако се постави ваксина на 12-13-годишните момичета, а в Австрия и други страни - вече и на момчетата, преди да започнат да водят полов живот. България е една от държавите, която има национална програма за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка. Ваксината е по желание, безплатна е за момичетата на тази възраст, но едва 4% от тях се ваксинират годишно.

Очевидно родителите не си дават сметка, че онкозаболяването е второто по честота при жените у нас (след рака на гърдата). Всеки ден в България умира една жена с рак на маточната шийка и се откриват 3 нови случая. За сравнение - в Дания, където ваксината е задължителна и е въведена през 2006 г., заболяването вече не се наблюдава сред момичетата, родени след 1997-1999 г.

“Един от най-тягостните случаи в моята практика беше, когато ме повикаха при 25-годишна жена с напреднал стадий на рак - изпратена бе в дома си и трябваше да се облекчат болките є по някакъв начин. Тя остави две сирачета - спомня си д-р Николова. - Трябва да говорим за този проблем, защото болестта засяга предимно жени на възраст между 20 и 40 години - млади, здрави, които оставят след себе си деца, които няма да ги запомнят, и майки, които няма да ги забравят.”

Тревожното е, че инфекцията с HPV протича безсимптомно. “Срещате г-н Иванов, прекарвате една хубава вечер, после си отивате и си занасяте вируса у дома, но нито вие, нито той знае, че е негов носител. Вирусът се развива и когато се получи картината на заболяването, вече е много късно”, обяснява механизма на заразяването д-р Николова.

Освен при сексуален контакт или директен допир, HPV може да попадне в организма и по друг път - да бъде вдишан при изгаряне на кондиломи (брадавици) или предаден от заразена майка на плода. Води не само до рак на маточната шийка, но и на вулвата и влагалището, на пениса и простатата при мъжете, на ануса, гърлото, ларинкса, кожата, пикочния мехур. Смята се, че има отношение към белодробния рак при непушачи, когато се вдиша. Така че мъжете също не са застраховани.

Не всички папилома вируси предизвикват рак. Най-онкогенните типове, срещани у нас, са: 6, 11, 16 и 18, които са включени във ваксините. Поне един от тях, а най-често комбинация от няколко, се открива при половината от болните от рак на вулвата и на пениса (затова трябва да се ваксинират и момчетата), при 90% от хората с рак на ануса, 20% - с рак на гърлото, 10% - с рак на ларинкса. Най-новата ваксина е 9-валентна, която включва 9 онкогенни типа на човешкия папилома вирус.

“Не бива да се пренебрегва и психологическата страна. Когато кажат на млада жена, че има папилома вирус и є обяснят, че това е полово предавана инфекция, започват съмненията: къде ли е ходил мъжът ми... Издирваме контактите, питаме се кой на кого е предал вируса, гледаме се с подозрение. Но никой не може да каже откъде са тръгнали нещата”, казва д-р Николова.

Затова, вместо да се тюхкаме и да лекуваме вече развил се рак, трябва да направим всичко възможно да се предпазим от заразяване с HPV: безопасен секс, ваксинация на подлежащите деца, редовни прегледи при гинеколог, включващи цитонамазка (поне една на 2 години), тест за папилома вирус и колпоскопия.

“Младите дами нямат време за профилактичен преглед при гинеколог, но трябва да знаят, че колкото по-рано се открие нещо и започне да се лекува, толкова повече страдания ще си спестят. Затова нека отделят малко време”, съветва лекарката.

А защо ваксинацията трябва да започне между 12 и 13 години? Защото най-голямата честота на инфекцията с папилома вирус е при младите жени до 25 години и се предполага, че на 12-13 години момичетата все още не са започнали сексуални игри с другия пол. Поставянето на ваксина им дава най-малко 10 години пълна защита. От нея могат да се възползват и жени в по-късна възраст, които не са заразени. В такъв случай обаче тя не е по националната програма и се заплаща.

Все повече държави, постигнали 90% покритие на момичетата, въвеждат имунизация и на момчетата, докато ние се надяваме да се отлепим от нищожните 4%...

“Съзнанието на българина и на българката трябва да се промени - призовава д-р Николова. - Хубаво е човек да има добър маникюр, перфектна прическа, но трябва да преобърне приоритетите си, да постави здравето на първо място, защото ние като нация сме малко безхаберни. На лекар се отива тогава, когато се разболееш, на гинеколог - когато имаш симптоматика. И не го правим, защото нямаме пари, а защото такова ни е мисленето. Това е големият проблем, затова сме стигнали до положението една жена да умира на ден и три нови да се разболяват от рак на маточната шийка.”

Коментари

Задължително поле