Д-р Елена Георгиева: Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването

Кадър от БТВ

Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването. Това каза пред БТВ педиатърът д-р Елена Георгиева, която се оказа в центъра на големия скандал, разразил се след смъртта на детето. Вчера излязоха и резултатите от аутопсията, според които причината за смъртта Александър е двустранна хеморагична пневмония. "Не знам колко хора, които не са медицински специалисти, могат да си представят какво представлява хеморагичната пневмония. Това е ангажиране постепенно на цялата дихателна система. Увреждане на дихателните пътища, увреждане на дихателната повърхност на белия дроб, което се развива в рамките на часове. Едновременно с това увреждане и на съдовете - с по-малки или по-големи кръвоизливи. Нарушават се дихателните функции на белия дроб, независимо дали детето е интубирано или не. Какво означава двустранни надбъбречни кръвоизливи - в един момент организмът губи каквато и да е възможност за собствена защита", обясни Георгиева, която има 35-годишен опит в областта на педиатрията.

Тя настоя, че се е запознала със състоянието на детето 30 минути преди то да постъпи в клиниката, като по разказа й първоначално състоянието на пациента не е било за интензивно лечение. "Съобразила съм направеното в този момент, преценила съм че той е за болнично лечение, организирала съм приемането му в нашата болница по причина, че родителите не желаеха да отидат на друго място", каза още д-р Георгиева. В следващите часове състоянието на Александър се влошило и лекарски екип от петима специалисти е успял да стабилизира състоянието му, за да може той да бъде транспортиран в "Пирогов". "Има заболявания, които за съжаление не могат да бъдат повлияни", каза в своя защита д-р Георгиева.

И подчерта, че от петимата лекари, които с се борили за живота на 3-годишното дете, единствено тя е поставена под прожекторите на публичното внимание. По думите на Георгиева тя не е отказвала да приеме детето и дори е освободила място, за да го направи. Реакцията на властта, реакцията на обществото. Вчера по настояване на премиера директори на три болници бяха временно отстранени, докато тече разследването. "Г-н Борисов търси възмездие. Аз бих казала - ние живеем в правова държава и аз разчитам на справедливост", добави педиатърът.

В момента д-р Елена Георгиева е в неплатен отпуск - била посъветвана да не бъде в болницата в този момент. По думите й случаят се превърна в повод в обществото да се проведат тежки, но необходими разговори: "България е пред демографска криза. Но преди да се развие тази демографска криза, се развива криза в здравеопазването и това е една от причините, поради които се нарушават взаимовръзките между отделните звена. Хората, когато търсят помощ, остават с впечатлението че не са обгрижени и че са неразбрани. И ние оставаме от виновни, които трябва да се обясняваме в един момент".

Коментари

Задължително поле