Д-р Емануил Найденов: Краят на коронавируса се вижда

Кадър от БТВ

"Няма траен имунитет срещу грипния вирус, тъй като той мутира. Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, че много от нас са прекарали това заболяване, без да разберат и ще се разбере кои са рисковите контингенти. Ако има повторение на подобен тип зараза, може би ще се модифицират рестриктивните мерки", на мнение е д-р Емануил Найденов. "Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда". Това коментира пред БТВ д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция, отбеляза д-р Найденов.

По думите му броят на смъртните случаи вследствие на сезонния грип е 24 981 души за сезон 2016-2017 в Италия. В момента в световен мащаб жертвите на коронавируса са по-малко. Д-р Найденов коментира, че това не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава непременно, че ще загине.

"Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имат положителни тестове, че са прекарали инфекцията в някакъв момент', каза той. "Идеята е да има извънредно положение, за да не се стига до бедствено положение", допълни неврохирургът. Той е на мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия.

Коментари

Задължително поле