Д-р Емилова: Гладуването е най-доброто лекарство за хипертонията

Азбучни истини за здравето

Защо е опасно дълго време да вземаме диуретици и бетаблокери? Трябва ли да приемем възрастта като условие за артериална хипертония, има ли наследственост при нея? На тези и други въпроси отговаря най-известният холистичен лекар у нас, със специалности вътрешни болести, кардиология и ревматология  д-р Людмила Емилова.

- Д-р Емилова, има ли хора, които живеят с високо кръвно налягане дълго време, без да подозират за това? Доколко е опасно?
- Практиката, която имам като лекар в кардиологично отделение и след това в клиниката, която основах преди 30 години, показва, че има немалко хора, които живеят с високо кръвно без симптоми, например силно главоболие или типичната тежест в тила. При нас идват пациенти, които са изумени, че апаратът за кръвно показва 180/100, 200/120 и дори по-високо кръвно налягане, при показатели за нормално кръвно 120/80. Преди да заключим, че пациентът живее с артериална хипертония без да знае за това, ние измерваме многократно кръвното налягане, няколко дни поред през деня и вечерта през определени интервали. В клиниката също така има възможност за провеждане на 24 часов Холтер запис на кръвното налягане. Съветваме ги и да направят изследвания на сърцето си при нашия консултант, изтъкнатия кардиолог проф. Бранимир Каназирев. Защото от практиката знаем, че хора с хипертония, които не подозират за нея, имат хипертрофия на лявата камера на сърцето. Когато човек има високо кръвно налягане години наред, без да взема мерки, той натоварва изключително много сърцето си, принудено да изпомпва кръв при увеличено налягане. Лявата камера на сърцето хипертрофира и рискът от инфаркт многократно се увеличава.  Вече във всяка аптека има апарати за кръвно налягане, които са лесни за използване. Ако апаратът покаже високо кръвно, трябва да се премери още поне три пъти, през кратък интервал. Това е начин да се хване високото кръвно налягане в самото начало, не да чакаме тревожни симптоми, които ще ни доведат в лекарския кабинет с поражения върху сърцето. 

- Увеличаването на теглото над нормите подсказва ли за „скрито“ високото кръвно налягане? 
- Не винаги, но доста често хората с наднормено тегло имат и високо кръвно налягане. Причините са различни. Една от тях е нарушената заради наднорменото тегло функция на бъбреците. Наднорменото тегло е свързано както с прекомерна употреба на животински храни, така и с прием на големи количества сол, бяло брашно и бяла захар. Отлагането на мазнини в тялото от преяждане с такива храни запушва не само кръвоносните съдове, не само рецепторите на клетките, с които се свързва инсулинът, но и тръбичките на бъбреците - там, където се пречиства кръвта. Бъбреците не успяват да пречистят достатъчно кръв в рамките на едно денонощие и тогава организмът в опит да компенсира и да се приспособи към този дисбаланс, отделя вещества, които повишават кръвното налягане. И когато този пациент отиде при лекар, лекарят му изписва лекарства за снижаване на кръвното. Независимо какви са – диуретици или бетаблокери, те дават бърз резултат: кръвното се снижава. Но потискайки една реакция на тялото ни, ние създаваме още по-голям проблем. Защото се набъркваме във финия механизъм, по който бъбреците поддържат баланса на вода и соли в тялото ни. То отделя нови вещества, като реакция на лекарствата, които са променили този баланс и кръвното отново се повишава. Така попадаме в един омагьосан кръг. Свалянето на кръвното с лекарства не означава, че сме оздравили организма, а сме потиснали една негова реакция, един симптом. 

- Какви са опасностите от дълго приемане на лекарства за високо кръвно налягане? 
- Продължителното приемане на лекарства за хипертония не само не решава проблема, а го задълбочава. Диуретиците например, които се предписват най-напред на пациента с хипертония трябва да изхвърлят излишната сол от тялото. Но те заедно с това те отнемат вода от клетките. Как се отразява това на мозъка, който съдържа над 70 процента вода? С главоболие, замаяност, дезориентираност при по-възрастните пациенти. Заедно с изхвърлянето на натриев хлорид тялото е принудено да изхвърли и калий. Намаляването на калия в кръвта води до екстрасистоли, до тежки аритмии и дори  смърт в някои случаи. Затова диуретиците са опасни в дългосрочен план. Лекарствата не са като бонбонките, които даваме на децата, внушавайки им, че от това болката ще спре и нищо лошо няма да им се случи. 

Другите лекарства за високо кръвно, които се предписват – бетаблокерите, могат да забавят сърдечната честота и това да доведе до сериозни проблеми. Те се отразяват значително и на сексуалните функции, особено при мъжете, лекарствата ги потискат и може да доведат до импотентност. Но докато в клиниката под лекарски контрол пациентите ни спират диуретиците, ние не бързаме да спираме бетаблокерите изведнъж, защото това е опасно за човек, който ги е вземал в продължение на години. Внимателно, под лекарски контрол намаляваме дозата им  в хода на лечебното гладуване. 

- Днес се смята за нормално хората след 50-60 години да имат повишено кръвно и да вземат лекарства редовно…
- Да, така е. Има статистика дори, че 60 процента от хората над 60 години са с високо кръвно налягане и това се отдава на възрастта. Хора на тези години, които не вземат никакви лекарства, предизвикват учудване и даже недоверие. Ама как така, съвсем никакви ли не вземаш, питат ме. Не, не смятам, че с възрастта идват задължително болести. Човек може да е здрав до дълбока старост, ако се грижи за тялото и духа си, ако се храни и движи разумно, ако не позволява на здравословния стрес да се превърне в нездравословен (това обаче е съвсем друга тема). Здравето не е нормално кръвно, постигнато с лекарства, а състояние на равновесие и баланс вътре в тялото, постигнат по естествен начин. Лечебното гладуване връща този баланс, защото изчиства тялото от всичко онова, което нарушава неговото равновесие. За мен е много тревожна тази тенденция, а тя е световна, хората да пият все повече лекарства. 

- Как лекувате пациентите си, когато високото кръвно е част от цял „букет“ от болести? 
- Кръвното налягане обикновено е част от цял спектър от „болести“ – затлъстяване, инсулинова резистентност, омазнен черен дроб, диабет втори тип… Когато човек се е докарал до такова състояние, наричаме го метаболитно разстройство, лекарствата само тушират симптомите, но пораженията върху организма се задълбочават. Такива пациенти трябва да направят минимум 20 дневен режим на плодове и чай и 10 дневно захранване, да свалят килограми, да изхвърлят мазнините, в които се задържат отровите за тялото. Лечебното гладуване дава много бърз и сигурен резултат. Още в първите дни кръвното налягане пада, и под лекарски контрол (при нас е денонощен) човек може да спре лекарствата за хипертония. (И да задържи този резултат дълги години, ако се храни природосъобразно и избягва животинските храни. Но ако продължи да се храни по стария начин, високото кръвно ще се върне.) Още в първите дни на гладуването спада и кръвната захар. При хората, които имат инсулинова резистентност започва разграждането на мастните капчици, които запушват рецепторите за инсулин на клетката. Когато те се отпушат, инсулинът успява да вкара глюкозата в клетките и кръвната захар спада. Мазнините в черния дроб също се разграждат, пациентите със стеатоза (омазняване) на черния дроб в края на лечебното гладуване вече имат нормални показатели за този орган. 

Пациентите ни изпитват невероятна лекота, бистрота на ума, неподозирана енергия след дълго гладуване. Сърцето на тези пациенти олеква – не само в преносния, но и в буквалния смисъл на думата. И затова, изпитали благотворното действие на лечебното гладуване, с малки изключения всички променят начина си на хранене и живот. Основават храненето си върху растителните храни, приемат до обед само плодове и чай, рязко намаляват солта (една от причините за високото кръвно). Аз не твърдя, че всички трябва да станем вегани, за да имаме чисти кръвоносни съдове и здраво сърце и нормално кръвно, но опитът ни показва, че веганското хранене е най-доброто продължение на лечебното гладуване за хората, които имат сериозни сърдечно-съдови проблеми. Плюс умерено физическо натоварване и позитивна нагласа, разбира се. 

- Има ли връзка между наследствеността и високото кръвно? Много хора смятат, че щом родителите им са имали високо кръвно, каквото и да правят, те самите ще имат високо кръвно. 
- Имаме пациенти, които смятат това за неоспорима истина и са силно учудени, когато откриваме, че са хипертоници от години, въпреки, че в рода им няма хипертоници. Според мен това, което приемаме за наследствена обремененост по отношение на хипертонията, е начин на живот, обременен с лошо хранене: много месо, много мазни храни, много млечни продукти, много готови и полуготови храни от супермаркета, които са пълни със сол. Когато имаме високо кръвно, да не бързаме да обвиняваме стрес, наследственост, лекари, лекарства, лош късмет и т.н., а да се вгледаме в начина си на живот и да потърсим верния път към здравето.

Визитка 

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл