Д-р Иван Маджаров, БЛС: Има 1-2 ефективни присъди за насилие над медици

Приветствам действията на прокуратурата, трябва да се стигне до края, защото ако няма ефективни наказания, оставаме само с впечатление за акции, които компроментират колеги и от това цялата гилдия страда, категоричен е медикът. това коментира по БНТ д-р Иван Маджаров - председател на Българският лекарски съюз (БЛС), по повод задържането на медици във връзка със злоупотреби с издаване на ТЕЛК във Варна.

Днес браншовата организация рестартира националната кампания срещу насилието над медици под мотото "Добрата дума лекува". Инициативата ще бъде обявена в аулата на Александровска болница.

"Местата, където се случва насилието над медици, са критични. От една страна са притеснените хора за здравето на техен близък и е нормално да бъдат афектирани, от другата са лекарите и медицинския персонал, които работят под напрежение. Затова не трябва да се стига до физическо насилие. Ако се е допуснало такова, трябва да има бързо производство. От 10,20, 30 заведени дела, има 1-2 ефективни присъди, това довежда до чувство за безнаказаност", каза д-р Маджаров.

Той коментира и жестокото четворно убийство в Нови Искър и предполагаемото психично заболяване на извършителя, който уби семейството си.

"Освидетелстването на психично болните е голям проблем - не е добре за никой да бъде ненужно освидетелстван, това слага един печат на човека, че той има такова заболяване. Освен това, тези хора също имат право да живеят сред близките си", обясни д-р Маджаров.

Коментари

Задължително поле