Д-р Йова Танчева: Мъдреците поникват последни и се развалят първи  

Могат да предизвикат разместване на другите зъби

Мъдреците са последните четири зъба в челюстите, разположени след останалите кътници. Поникват между 17 и 25 години. Най-чест симптом, свързан с тях, е болката. Тя е различна по сила и разпространение – може да обхваща гърлото, мандибуларната става, да предизвиква сковаване на челюстта. Възможно е да се получи и оток около мъдреца, който да се разпространи към гърлото, дори да се стигне до невъзможност за отваряне на устата, обяснява д-р Йова Танчева, стоматолог-хирург.

Свързани са с болка

Основните проблеми с мъдреците са свързани с поникването им и образуването на кариеси по тях и на съседните зъби. Поникването обикновено е бавно, протича на периоди, с редуване на пробиване и затишие. Съпроводено е с болка, дори с висока температура. Понякога при поникване мъдрецът избутва венеца, който е върху него, той се възпалява, защото под него навлиза храна, образуват се джобове, които водят до бързо разваляне на самия мъдрец. Това възпаление може да засегне и костта (периостит). Симптомите тогава са по-тежки, с висока температура, сковаване на челюстите, болка, която се насочва и към ухото, боли и при преглъщане. Малко са щастливците, при които мъдреците пробиват изведнъж и без особени проблеми, казва д-р Танчева.

Може да се появят и на 40

С възрастта човек губи част от зъбите и ако до този момент не е поникнал мъдрецът, това може да се случи след като се освободи място. Ето защо понякога мъдреците могат да се появят и на 30-40-годишна възраст, което е естествено. Не е страшно да ти растат мъдреци, но когато не са разположени правилно и няма достатъчно място за поникването им, се стига до ортодонтски проблеми. Възможно е дори да са разположени хоризонтално и да избутват останалите зъби, при което те се струпват във фронталната част на челюстта.

При поникването на мъдреците може да се предизвика разместване на останалите зъби, което да доведе до нарушаване на захапката заради сгъстяването на зъбите отпред, а по-късно това да провокира оплаквания, свързани с венците. Скупчени един до друг, зъбите трудно се почистват.

Случва се мъдреците да поникнат накриво към бузата и да я разранят. Или пък да травмират езика, което не е безобидно (може да прерасне в раково заболяване).

Лесно развиват кариес

Кариес може да се развие на самия мъдрец, когато е покрит с лигавица, останала при пробиването. Между лигавицата и мъдреца се образува джоб, в който се събират остатъци от храна, и тя постепенно предизвиква кариес. Мнозина се чудят как мъдреците, скоро  поникнали, вече са развалени. За да се предотврати това, е добре този лигавичен капишон да се отреже, съветва д-р Танчева. Това става лесно с лазер - безкръвно и безболезнено. При конвенционалната манипулация, която се прави със скалпел, кървенето е по-обилно, зарастването е по-бавно и мъчително. Случва се понякога този капишон пак да прорасне и се налага отново да се премахне. Когато той се отстрани, мъдрецът пониква по-лесно.

Друг проблем е образуване на кариес на съседен зъб. Това се случва, когато мъдрецът е разположен хоризонтално и избутва другия зъб. При това се образува джоб между двата зъба и съседният постепенно се разваля. Усложненията с кариесите са от факта, че тези зъби са разположени много назад в челюстта и трудно се почистват.

Не е изключено да се образуват и кисти в челюстта около мъдреца, което може да доведе до спонтанна фрактура (спешно състояние, макар и рядко). Добре е около 25-годишна възраст да се направи панорамна снимка на зъбите, за да се види разположението им и дали има някакъв проблем, дали има зародиши на мъдреци, които могат да се появят по-късно, съветва стоматологът. Хората се сещат за мъдреците си, когато им се яви проблем с тях.

Ако има само горен мъдрец например, а долният го няма, тогава венецът може отново да прорасне около горния, понеже той не влиза в контакт с друг зъб, и да се наложи да се махне. Ако се извади долен мъдрец, понякога след време се налага да се извади и срещуположният на горната челюст, поради липса на контакт между зъбите.

Добре е да се запазят

„Ако мъдрецът е поникнал нормално и няма нарушаване на зъбната редица, добре е зъбът да се запази - препоръчва д-р Танчева. - Той има важна роля – подпира всички зъби и поддържа контакта между тях. Когато се махне мъдрецът, разстоянието между зъбите се увеличава и се нарушава контактът. Извади ли се зъб, веднага трябва да се направи протеза, защото срещуположният започва да прораства, което създава различни проблеми. Мъдреците се вадят само ако са развалени, счупени, с киста около тях, невъзможност за пробиване, избутване на останалите зъби, неправилна позиция, болка. Неправилната позиция може да не се открие дълго време. Мъдреците са важна опора за мост или протеза“.

Проблем при изваждането на мъдец може да възникне, когато зъбът е близо до някой нерв. Ако той се засегне, зарастването протича по-драматично, с болки в езика или гърлото, дори със сковаване на челюста, изтръпване на езика. Това може да продължи дни и седмици. Ако трябва да се вади мъдрец - да го направи опитен стоматолог-хирург, тъй като се налага използване на по-специфични инструменти.

Без цигари няколко дни

Като се извади мъдрецът, е важно през първия половин час да се сложи торбичка с лед върху бузата. Човек не трябва да се храни поне 3 часа и да не пие топли течности и млечни напитки. Не бива да се жабури, тъй като след изваждането се образува кръвен съсирек, подпомагащ зарастването на раната. Ако той се премахне, може да се стигне до възпаление на раната, съпроводено с болки в костта, и се лекува трудно. Не е добре и да се пуши – в Германия забраняват пушенето 6 дни след изваждане на мъдрец, тъй като димът вреди на раната.

Коментари

Задължително поле