Д-р Камен Данов: Полипите предшестват рака на дебелото черво

Полипите на дебелото черво са доброкачествени туморни образувания с различна големина. Възможно e в някой момент те да се изродят в злокачествени. Най-често се срещат единични полипи. При някои пациенти появата им е генетично обусловена и може да се открият по 5-10 едновременно - това е т.нар. групова полипоза, обяснява д-р Камен Данов от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Александровска“.

Има и друго тежко заболяване, генетично обусловено, известно като фамилна полипоза. При него, независимо от външните фактори, полипите задължително се появяват в огромно количество след определена възраст, и то сравнително ранна. Може да са стотици и махането им един по един по ендоскопски път на практика е невъзможно и безсмислено. Затова се стига до профилактично отстраняване на цялото дебело черво, след което се налага да се изведе тънко черво на коремната стена. Причината е, че рано или късно при тези хора в активна възраст се стига до рак на червото, независимо от всякаква профилактика, включително специални режими на хранене. Ако не се оперират, след време тези хора се разболяват от колоректален карцином и прогнозата е  лоша. Добрата новина е, че това състояние се среща сравнително рядко у нас, казва д-р Данов.

Когато се говори за полипи на дебелото черво, обикновено се имат предвид единичните, които се появяват при хора, които не страдат от фамилна полипоза.

Често карциномът на дебелото черво е предшестван от  появата на полипи. Те може да се разязвят и да се развият ракови клетки, от които тръгва злокачественото заболяване. Донякъде е успокоително, че полипът има

дълъг период на  развитие – около 10 години

Това означава, че появата му може да се „хване” в ранна фаза при ендоскопско изследване и оглеждане на дебелото черво, и да се отстрани, за да не се стигне до рак.

Развитието на полипи се провокира от редица фактори, при някои това е генетична обремененост. Ако в семейството по права линия има роднина, опериран от рак на дебелото черво, то неговите наследници трябва да се проверят профилактично с колоноскопия за полипи или злокачествени изменения 10 години преди възрастта, на която е бил установен ракът на техния близък, съветва д-р Данов. Добре е да се направи независимо дали имат някакъв симптом или не.

Коварното на полипите е, че в най-ранния стадий на това състояние

няма специфични симптоми

които да подскажат проблема. Възможно е също човек да има полипи и те да не се изродят в рак и да не му създават проблеми. Случва се, когато са по-големи, повърхността им да се разрани, да кърви. Възможно е загубата на кръв да доведе до анемия, която да принуди пациента да се изследва по-сериозно.

При всяко кървене, точки кръв в изпражненията, газове, подуване на корема, нередовно изхождане,  запек, редуване на запек с разстройство, когато човек усеща, че нещо не е наред, трябва да потърси специализирана помощ и евентуално да се подложи на колоноскопия, препоръчва д-р Данов.

При голямо кървене от гастроинтестиналния тракт се прави гастроскопия, защото ако човек изходи голямо количество ярка кръв, може да се окаже, че кървенето е от стомаха, а не от червата. При хемороиди се отделя алена кръв, която остава по тоалетната хартия. Наличието на полипи може да се свърже с кървави точки по изпражненията, с малко слуз и жилки кръв по нея.

Подобни прояви може да се наблюдават и при възпалителните заболявания на дебелото черво. Т.е. при улцерозен колит, полип и рак на дебелото черво тези симптоми може да са едни и същи. Разликата е, че при възпалителните заболявания има и диария, примесена с кръв, докато при полипите няма.

Най-точното изследване е колоноскопията

При нея с гъвкава тръба, камера и осветление на единия край се прониква в дебелото черво и се оглежда детайлно лигавицата му. Възможно е едновременно с диагностиката, полипите да бъдат биопсирани или директно изрязани. Затова е добре да се открият рано, когато е по-лесно да се отстранят. Манипулацията е безболезнена и след нея пациентът си тръгва. След това му се прави контролно изследване през определен период от време. Зависи и от вида на полипа, който след като се изреже, се изследва хистологично. Пациентът е практически здрав след премахване на полипа.

Повече растителна храна, без пушени меса и колбаси

Освен генетичните фактори, има значение и начинът на хранене. Препържените или пушени солени меса, прекаляването с месни продукти, термично обработени мазнини, различни дразнещи храни могат да провокират подобни заболявания.

Диета, прекалено богата на белтъчини и месо, не се препоръчва. Добре е в менюто да се включи повече растителна храна, богата на фибри, които механично дразнят червото, регулират изхождането и оформят изпражненията. По-разумно е да се яде често, но по-малко, както и по време на хранене да не се пие вода. В седмицата е желателно да има няколко постни дни с прясно изцедени сокове, повече салати, плодове. Полезно е да има един разтоварващ ден само на чай и плодове. Този режим е подходящ за всички хора, не само за предразположените към появата на полипи. Тялото ни е съвършено – може да се самопочиства и самолекува, стига ние да не му пречим, категоричен е д-р Данов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве