Д-р Маджаров: Всички педиатрични и пулмологични пътеки трябва да бъдат повишени от 1 юни

“Всички пътеки, свързани с Педиатрия и Пулмология трябва да бъдат повишени след 1 юни с преподписването на Анекса към НРД 2018“, категоричен беше председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след среща в НЗОК с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и шефа на Касата д-р Дечо Дечев, съобщават от съюза. Председателят на БЛС добави, че е поискано и завишаване на цените при някои КП по детска хирургия, които са с висока социална значимост, голям обем и сложност.

Д-р Маджаров обясни, че е важно всички пътеки, които в сега действащия Анекс към НРД 2018, са общи за деца и възрастнида бъдат разделени в отделен Пакет и да бъдат финансирани изцяло като Пакет Педиатрия.

„Увеличение трябва да има и на КП, които се работят предимно в Общинските болници: свързани с остър и хроничен пиелонефрит, хронична сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, както и някои пътеки от Токсикологията “, добави още председателят на БЛС.

„Опитваме се да създадем съвсем нова политика в областта на здравеопазването, за пръв път Пулмологията и Педиатрията ще бъдат изведени като приоритет. До сега не се давало превес на една или друга специалност“ , обясни д-р Маджаров.

Относно поисканото от БЛС въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обясни: „Категорично искам да заявя, че ние не искаме родителите да бъдат натоварвани с допълнителни разходи, редно е ние, заедно с държавата, да намерим механизъм, по който педиатрите да се чувстват оценени и да нямат усещането, че за тяхна сметка се правят социални политики.

"След срещата министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви: „Увеличаваме цените на някои КП, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Най-голям акцент поставяме върху Педиатрията и Пулмологията, но това не означава, че няма да има увеличение и на цените и на други пътеки.“

Предстои от МЗ и НЗОК да направят анализ на внесените от БЛС предложения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве