Евробарометър: Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система

Снимка: Pixabay

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната, сочат данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия в доклад за състоянието на правосъдието в ЕС, цитиран от БТА. 

Според 34 на сто от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31 на сто - сравнително лошо, което прави сбор от 65 на сто незадоволителни оценки. Според 22 на сто българската система работи добре, а два процента са на мнение, че тя е много добра. Без мнение е всеки десети участник в проучването.

При дружествата у нас 18 на сто изразяват пълно недоверие в съдопроизводството, а 37 на сто имат известно недоверие - общо 55 на сто отрицателни оценки. Известно доверие имат 34 на сто, а пълно - девет процента.

България е на челните места в ЕС по бързина на решенията по административни производства - трета след Швеция и Унгария, сочат още данните. Нашата страна има най-добри показатели в ЕС за бързина на първоинстанционните присъди по случаи на подкуп и корупция. Данните отчитат, че в българската съдебна система цифровизацията се прилага слабо и по-нисък резултат в ЕС показват само Малта, Чехия и Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право