Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 20 януари 2020

На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Евробарометър: Само един от четрима българи вярва, че корупцията ще бъде наказана (ГРАФИКИ)

Мнозинството от българските граждани – 85 на сто, са на мнение, че корупцията у нас е разпространена широко. Това показват данни от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия. За сравнение средно в ЕС на същото мнение за корупцията в тяхната страна са 63% от гражданите.

Според 68% от българските участници в допитването не може да се очаква, че участвалите в корупция ще бъдат заловени и предадени на прокурор.

70% не очакват уличените в корупция да бъдат обвинени, докато такъв отговор в останалата част от ЕС дават средно 48 на сто от участниците. За 77 на сто от българите (срещу 55% от остатналите в ЕС) не може да се очаква, че корумпираните ще бъдат наказани със затвор или поне с тежка глоба.

Попитани дали заловените в корупция високопоставени служители получават подходящо наказание, 75 на сто от българите и 56 на сто от останалите в ЕС отговарят отрицателно.

Като най-разпространен вид корупция българите посочват подкупите (39%) и финансирането на партиите срещу влияние върху политическите решения – 46%.

Малцина са отговорилите, че лично са ставали жертва на корупция при искане на разрешителни за строеж или за търговска дейност; на промяна в предназначението на земя; при искане на социални помощи, или при регистрацията на автомобил. Средно в ЕС положителен отговор на такъв въпрос дават 5% от участниците, а у нас – 12 процента.

Сред основните проблеми за правенето на бизнес в България са посочени шуробаджанащина (57%), недостатъчната инфраструктура (54%) и корупцията (51%).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.