Евродепутатът Емил Радев направи ново дарение на варненската библиотека

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев направи седмо дарение от книги за Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Инициативата, която през годините се утвърди като традиция, е жест на подкрепа за обновяването на библиотечния фонд и израз на внимание към екипа на варненската библиотека по повод Деня на народните будители.

„1 ноември съвпадна с предизборната кампания и предпочетох да не натоварваме празника с политическо звучене. Днес съм тук, за да засвидетелствам отново своето уважение към труда на съвременните будители, които работят в библиотеките”, коментира Емил Радев и пожела на екипа на РБ „Пенчо Славейков” сградата на библиотеката, която предстои да се реализира, да се превърне в нова емблема на града ни. „Работите с жар и устрем и заслужавате модерна среда, отговаряща на съвременните тенденции и развитието на технологиите”, допълни Радев.

„В лицето на Емил Радев библиотеките имат своя най-отговорен посланик в ЕП”, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и дългогодишен директор на варненската библиотека Емилия Милкова. Тя информира, че тази година конкурсът за обновяване на библиотечните фондове, който обяви Министерството на културата, е с увеличено финансиране – 2 млн. лв. „Надяваме се, че в държавния бюджет за следващата година ще бъде заложена същата сума, а защо не и по-висока”, изтъкна Милкова.

Екипът на библиотеката запозна евродепутата и народния представител със своята изложба, посветена на Деня на народните будители и на любопитни исторически факти за присъствието на българските писатели в българското училище.

Обсъдена бе идеята за провеждането на нов съвместен конкурс, насочен към младите таланти на Варна, като евродепутатът се ангажира да покани победителите в Брюксел и да се запознаят отблизо с работата на Европейския парламент.

Коментари

Задължително поле