Еврокомисията с ултиматум към 6 държави от ЕС

ЕК настоя шестте евродържави, въвели строги мерки по границите си заради коронавируса, да възстановят свободата на движение. 

Предупреждението е заради затварянето на границите

ЕК се надява да не се стига до правна процедура

Еврокомисията дава 10 дни срок на Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на движение, съобщи днес говорителят на ЕК Кристиан Виганд. 

Комисията е изпратила писма до шестте държави, в които изразява безпокойство от въведените прекалено строги мерки по границите им. 

„Целта е да намерим решение възможно най-бързо, това е в интерес и на държавите, надяваме се да не се стига до правна процедура“, посочи Виганд.

Той обясни, че в писмата се подчертава, че е необходимо недискриминиращо свободно движение и че 6-те държави трябва повече да се съобразяват с препоръките на Съвета на ЕС и на ЕК за ограниченията за преминаване на границите в рамките на мерките за борба с пандемията от COVID-19. 

Говорителят поясни, че посочените държави са забранили пресичането на границите, без да следват препоръката мерките да бъдат съразмерни на заплахата. Страните разполагат с 10 дни срок, за да дадат отговор.

Затварянето на границите преди десетина дни предизвика сериозни опашки от автомобили и камиони. 

Коментари

Задължително поле