Евролидери призоваха държавите по света да приемат решителни мерки за защита на климата

Държавите по света трябва да приемат правила за защита на климата по време на поредната среща на върха за климата в Полша през декември. За това призовават 16 държавни и правителствени ръководители от Европа в разпространена днес съвместна декларация.

Глобалното затопляне "заплашва голям брой сектори, вкл. земеделието, горското стопанство, туризма, енергетиката и доставките на вода, и несъмнено е сериозна заплаха за мира и стабилността по света", се казва в изявлението, инициирано от австрийския президент Александър ван дер Белен, съобщава БТА.

В призива си 16-те европейски лидери се позовават на последния доклад на Междуправителствената комисия към ООН по климатичните промени, в който се подчертава, че сега са необходими драстични стъпки, ако светът иска да ограничи до 1,5 градуса по Целзий повишаването на средната годишна температура на планетата.

Документът е подписан от президентите на Австрия, Германия, Гърция, Ирландия, Исландия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Португалия, Словения, Унгария, Финландия и Швейцария и от премиерите на Холандия и Швеция. Сред подписалите не е Полша, която е домакин на предстоящата среща на върха от 2 до 14 декември, отбелязаха агенциите.

Коментари

Задължително поле