Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

Европа ли? Не, проблемът е и в Африка ЕС прехвърля на други отговорността за бежанците

Капсулиране! Раздяла с нашите ценности! Превръщане на Европа в крепост! За описанието на актуалната европейска миграционна политика има достатъчно удобни формули. Защита на външните граници и изграждане на затворени лагери извън Европа – това са сегашните концепции на европейските управници. Те бяха подтикнати към това решение от успеха на популистите и от реалната опасност от разпадането на ЕС. Огъването на Ангела Меркел пред нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер и „пакетът от мерки“ на федералното правителство са само временни. Много от тях подлежат на критика.

Опитът за прехвърляне на защитата на външните граници по-навътре в Сахара, криминализирането на спасителите на изпаднали в беда бежанци и сътрудничеството със съмнителни режими показват само едно: Европа се капсулира. И по този начин прехвърля отговорността за бежанците на други. При това едностранчиво вменяване на вина обаче затваряме очите си за нещо важно: подобна стратегия преследват и родните страни на много от бежанците, особено в Африка. И африканските правителства приписват отговорността за своите политически провали на други. И те се капсулират срещу същите тези хора, срещу които се капсулира Европа. С тази разлика, че за африканските страни те не са нелегални мигранти, а техни собствени граждани.

От години правителството в Берлин води списък на т.нар. „проблемни държави“. В него са включени над 10 страни, сред които с Нигерия и Мали, от които произхождат немалко мигранти, търсещи по-добър живот в Европа. Тези проблемни държави се управляват от клептократични режими, които възприемат собствените си граждани като смущаващ фактор. Те не искат бежанците да се връщат в родината си. И гледат с подозрение на младите безработни мъже, тъй като тяхната неудовлетвореност някой ден може да прерасне в политическа съпротива. За тези страни техните клептократични правителства „вентилът“ Средиземно море е добре дошъл.

Дойче веле (със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.