Европа разработва нов изтребител

Самолет от „шесто поколение” ще замени „Юрофайтър”

Париж и Берлин отпускат 65 млн. евро за проекта

Франция и Германия започват съвместно разработване на „шесто поколение” изтребител, който до 2040 г. да замени наличните във въоръжените сили на двете държави бойни самолети „Рафал” и „Юрофайтър”, съобщи Ройтерс.

Работещ прототип на новия летателен апарат трябва да е изготвен до 2024/25 г. В проекта, лансиран в Париж, участват компаниите „Дасо Авиасион” и „Еърбъс”, а френското и германското правителства отпускат общо 65 млн. евро, разделени по-равно между Париж и Берлин, за първия етап от програмата.

Договорът между „Дасо” и „Еърбъс” е резултат от две години предварителна подготовка и първият етап от него е с продължителност за още две. Идеята за програмата FCAS (Future Combat Air System) бе обявена от президента на Франция Еманюел Макрон и канцлерката на Германия Ангела Меркел през юли 2017 г. Освен нов, модерен изтребител тя предвижда и създаването на цял спектър съвременни въоръжения сред които и дронове. Очаква се правителствата на двете държави да отпуснат допълнителни обществени поръчки към „Дасо” и „Еърбъс”, за да ускорят напредъка на проекта, първите демонстрации по който се предвиждат през лятото на т. г.

Берлин премахна ключова пречка пред разработката преди седмица, когато склони на френските искания и отказа сделка с „Локхийд-Мартин” за подмяна на остарелите си изтребители „Торнадо” с модерни Ф-35, способни да носят американски ядрени бомби. Доводът на Париж бе, че превъоръжаване с американските апарати сега ще забави разработването на френско-германския проект. Източници на Ройтерс твърдят, че към програмата като пълноправен партньор това лято ще се присъедини и Испания.

Коментари

Задължително поле