Европа тръгва към Космоса с 17 млрд. евро

Гласуваният бюджет е „необходим, за да не изпуснем влака“ в лицето на американците и китайците в частност.

ЕКА получи (почти) търсеният бюджет

Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви в сряда бюджет от близо 17 милиарда евро за следващите три години, рязко увеличение, но под 18,5 милиарда, поискани от нейния генерален директор, предаде АФП.

След тежки преговори 22-те държави-членки, събрани за два дни в Париж, взеха решение за пакет от 16,9 милиарда евро, което е със 17% повече в сравнение с последните три години. Това е "голям успех", приветства френският министър на икономиката Бруно Льо Мер, като смята, че бюджетът е надминал очакванията. Париж водеше класацията с  3,25 милиарда евро, като вноските на другите страни не бяха известни веднага.

„Като се има предвид нивото на инфлация, аз съм много впечатлен от този резултат“, потвърди от своя страна шефът на ЕКА Йозеф Ашбахер, като прецени, че гласуваният бюджет е „необходим, за да не изпуснем влака“ в лицето на американците и китайците в частност.

Тази вноска е предназначена за финансиране на програми за изследване на Космоса (2,7 милиарда евро), програми за наблюдение на Земята за измерване и наблюдение на изменението на климата (2,7 милиарда) или дори космически ракети-носители, по-специално надстройки на ракетите „Ариана 6“ и „Вега -С (2,8 милиарда евро).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа