“Джи Пи Груп” АД отличи най-добрите млади строители на Бургас

Дават пари на фирми пари за детски кът

“Джи Пи Груп” отличи млади строители от Бургас

КАТ спря от движение 40 камиона след масови проверки в цялата страна

Задържаха дрехи, парфюми и спортни обувки на ГКПП „Дунав мост“

Димитър Чобанов: Забавянето на България за влизане в чакалнята на Еврозоната не е фатално

Платена отпуска след 4 месеца стаж Повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя за недеклариран труд

Министър Ананиев: Ако третирането срещу комари не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема

Директни самолетни полети между България и Хърватия започват от 1 май

Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Евростат: Слаб икономически растеж в ЕС и еврозоната в края на 2019 г.

Икономическият растеж в еврозоната и в рамките на целия ЕС се забавя очаквано през четвъртото тримесечие на изминалата година, показва оповестената в петък неревизирана оценка на Евростат. Въпреки че икономическата експанзия в България също отслабва, тя остава една от най-добрите в рамките на ЕС, предаде БНР.

В същото време европейската статистика отчете по-добро нарастване на европейската трудова заетост в края на 2019 година.

Според европейската статистика комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни – членки на еврозоната се увеличи с едва 0,1% през четвъртото тримесечие на миналата година след повишение с 0,3% три месеца по-рано, потвърждавайки експресната оценка на Евростат.

Негативно влияние върху икономическото представяне на еврозоната оказа свиването на БВП на Франция с 0,1% и на Италия с 0,3 на сто, докато германската икономика се оказа в стагнация в края на изминалата година. Четвъртата и петата по големина икономики в лицето на Испания и Холандия пък се разшириха съответно с 0,5% и с 0,4%.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната нарасна през последните три месеца на 2019 г. със скромните 0,9% (низходяща ревизия от експресната оценка на Евростат за повишение с 1,0%) след стабилен растеж от 1,2% през всяко едно от предходните две тримесечия и повишение с 1,4% в началото на изминалата година.

Евростат представи и данни, показващи влошаване на икономическия растеж и в рамките а целия ЕС в края на 2019 година.

Според европейската статистика, БВП на 27-те страни членки ЕС (изключвайки Великобритания) също нарасна през четвъртото тримесечие с 0,1% след повишение с 0,3% през третото тримесечие, докато растежът на годишна база се забави до 1,2% от 1,5% през периода юни – септември.

За сравнение БВП на САЩ се увеличи в края на миналата година с 0,5% на тримесечна база и с 2,3% спрямо последните три месеца на 2018-а година.

За цялата изминала година икономиката на еврозоната нарасна с 1,2 на сто, а на 27-те членки на ЕС – с 1,4 на сто.

С растеж на БВП на тримесечна база от 0,7% в края на миналата година, България се нарежда на пето място в целия ЕС. Най-силен икономически растеж от 1,5% е отчетен в Румъния, следвана от Литва с растеж на тримесечна база от 1,3%, Унгария – с 1,0% и Кипър – с 0,8%. На другия полюс са Финландия (с понижение на БВП от 0,4%), Италия (спад с 0,3%), Франция (с 0,1%) и Германия (0,0%).

С годишен растеж на БВП от 3,5% на годишна база България пък е изпреварена единствено от Унгария (скок на БВП с 4,6%), Румъния (с 4,2%) и Литва (с 3,7%), като и икономиката на Полша се разшири в края на 2019-а година с 3,5 на сто.

Европейската статистика представи малко по-добри данни за трудовата заетост през последното тримесечие на изминалата година.

Броят на заетите лица в еврозоната през периода октомври – декември нарасна с 0,3% спрямо третото тримесечие, когато техният брой се увеличи с 0,1%, а в рамките на целия ЕС се увеличи с 0,2% след повишение с 0,1% през предходните три месеца.

Спрямо година по-рано трудовата заетост в еврозоната нарасна за второ поредно тримесечие с 1,0%, а в 27-те страни членки на ЕС – с 0,9% след повишение с 0,8% през третото тримесечие.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.