Евтаназират 120 хил. птици в хасковското село Войводово

Спешно заседание на Областната епизоотична комисия бе проведено днес. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е обявено огнище на инфлуенца-птичи грип в два животновъдни обекта в землището на с.Войводово, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация - Хасково.

Обектите са промишлени, за отглеждане на бройлери и за патици –мюлари. След сигнал за повишена смъртност екипи на Агенция по храните от Хасково са посетили обектите и след изследване на взетите проби е установено наличието на инфлуенца, съобщи по време на заседанието на Областната епизоотична комисия директорът на Агенцията в Хасково д-р Георги Илиев.

В двата обекта има близо 120 хиляди птици, които ще бъдат хуманно евтаназирани и загробени. Районите ще бъдат дезинфекцирани, а движението на животни, продукти от тях и яйца в зоната на заразата забранено.

От днес със заповед д-р Стефка Здравкова – заместник областен управител на Хасково и председател на Областната епизоотична комисия нарежда:

- Незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се набележат конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на съответните общини и до 25. Октомври 2018г. да уведомят писмено Областния управител на Хасково за изпълнение на набелязаните мерки.

- Директорът на ОДБХ-Хасково да организира принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъден обект с констатирано огнище.

- В 3 км /предпазна зона-с.Войводово, Манастир и Конуш/ и в 10 км /наблюдавана зона – Въгларово, Стамболийски, Тракиец, Гълъбец, Текето, Козлец, Мандра, Книжовник, Долно Войводиново, Горно Войводиново, Орлово и Малево/ около огнището се забранява:

придвижването и търговията на домашни, диви и др.птици и яйца за разплод, с изключение на птици за незабавно клане при спазване изискванията на Агенцията по храните.

организирането на пазари, панаири и изложби на птици

разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

- Кметовете на населени места в 3 км /предпазна зона/ и в 10 км /наблюдавана зона/ около огнището да организират преброяване на птиците и предоставят данните на ОДБХ-Хасково.

Коментари

Задължително поле