Евтин ток за колата, ако се обединим със съседите

Пред транспортната комисия към Столичния общински съвет бяха представени възможни мерки, които да направят по-евтино използването на електромобили.

Боядисват стоянките за таксита в столицата в жълто

Такситата да може да се движат в бус лентите, поискаха от бранша

С евтин ток ще може да зареждаме електрическите си автомобили, ако направим енергийна общност със съседите и поставим фотоволтаик на покрива на блока. Това обясни Стефан Абаджиев, председател на Българската камара на умните мрежи, пред постоянната комисия по транспорт към Столичния общински съвет. Заедно с председателя на „Съюз Такси” Кирил Ризов, той представи по време на заседание на комисията проект за по-широко навлизане на електромобилите.

В момента, ако човек купи китайски електрически автомобил за такси и го зарежа с ток по цени за домакинствата, използването на автомобила ще излезе с 13% по-евтино, отколкото покупката на автомобил с газова уредба, обясни Стефан Абаджиев. Но след излизане на домакинствата на свободния пазар на ток и битовите потребители ще плащат пазарни цени на електроенергията. На частните станции за зареждане на електромобили цените на тока сега са от около 80 ст. до 1 лев за киловатчас, обясни Абаджиев. За да стане използването на електромобили по-масово, е необходимо те да бъдат зареждани с по-евтин ток. Според Стефан Абаджиев това може да бъде постигнато чрез използването на електроенергия от фотоволтаици, което ще позволи зареждането на коли при цена на тока от 15-20 ст. за киловатчас. За целта домакинствата в столицата може да направят енергийни общности, да инвестират във фотоволтаици, батерия за енергията и зарядна станция за електромобили. Така домакинствата ще могат да печелят, а собствениците на електромобили, както и такситата на ток, ще могат да зареждат при по-ниски цени. При реализиране на този проект таксиметровите компании, а и общината, ще купуват електромобили, защото използването им ще бъде по-евтино от колите на газ.

Сред проблемите на таксиметровия бранш, представени през комисията по транспорт, е липсата на знаци и маркировка на стоянките на такситата. Има идея стоянките да бъдат боядисани в жълт цвят. В момента законът не позволява на паркиран върху стоянка на такси автомобил да бъде поставена скоба, но автомобилът може да бъде преместен чрез репатрак. Ако на таксиметровата стоянка няма пътен знак, не може да бъде направена хубава снимка на паркиран на стоянката автомобил, която да доказва, че е извършено нарушение. Затова започват действия по поставяне на знаци на таксиметровите стоянки в столицата. Представители на такситата поискаха глобата за паркиране на стоянка на такси да бъде повишена, сякаш нарушителят е паркирал на инвалидно място, тоест глобата да стане 200 лв. Освен това поискаха такситата да може да се движат в бус лентите. Но за да станат тези предложения факт, са необходими законодателни промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари