Едва 15% от сделките в София са с панелки

Локацията остава изключително важна. Хората, които са свикнали да живеят на дадено място, търсят имот в същия или подобен тип квартал.

До 70 години е животът на блока

80% търсят собствен дом

Плащат повече за готови жилища, в които да се нанесат

Едва 15% са сделките с панелни апартаменти в София, казаха от водеща компания за имоти в столицата. За този сегмент има специфичен профил на клиента - той най-често е живял в панелен блок или купува апартамент за децата или внуците си. 95% от сделките с такива имоти са за покупка на собствено жилище, едва 5% са за инвестиция за отдаване под наем, каза брокерът Гергана Тенекеджиева. И въпреки малкия процент на тези покупко-продажби, брокерите съветват клиентите да се преориентират към новото строителство.

Най-старият панелен блок в България е от 1963 г., а времето на експлоатационна годност на панелните блокове е максимум 70 години, тоест едва през 2033 г. паспортите им ще изтекат, обясниха брокери. “Ако имате панелно жилище, което отдавате под наем, заменете го с апартамент ново строителство”, допълни Тенекеджиева.

80% от сделките с жилища у нас са с напълно завършени имоти, с Акт 16, които се придобиват за собствено ползване, а не за инвестиция. Предприемачите са се адаптирали към купувачите на ново строителство, които разчитат предимно на ипотечен кредит, като дават възможност за по-малка първоначална вноска в размер на 20% от стойността на имота, а останалите 80% изискват след получаване на Акт 14, Акт 15 или Акт 16. За купувачите е важно строителят да има осигурено финансиране до края на проекта, а има и такива, които се интересуват от възможности за покупка на ново строителство с по-голяма първоначална вноска и съответно по-голяма отстъпка.

“Лекият ръст на цените, който отчитаме, се дължи на факта, че купувачите са склонни да платят повече за готови жилища, в които само трябва да се нанесат. Локацията остава изключително важна. Хората, които са свикнали да живеят на дадено място, търсят имот в същия или подобен тип квартал. Все по-често важна става и средата - каква е инфраструктурата, какви са съседите и начинът на поддържане на сградата”, посочи Тенекеджиева.

Пазарът очаква по-смарт решения и иновации в начина, по който правим сградите, смята арх. Цветан Петров. “Само допреди пет години никой не говореше за интериор на общите части, а сега нямаме подписан договор без този елемент. След като се прибрахме вкъщи, видяхме, че жилищната ни площ не стига и новата еволюция ще даде тласък на пазара. Хората ще искат място за домашен офис, място за нормална кухня, която не е в коридора. Това ще раздвижи пазара и ще даде стимул на хората да напуснат панелките и да си намерят по-удобно жилище”, смята той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти