Един убит и над 10 ранени при протестите в Багдад

Снимка: Архив

Един демонстрант е бил убит и 12 са били ранени днес в продължаващите сблъсъци в центъра на Багдад между протестиращи и силите на реда.

По данни на службите за сигурност и медици човекът е загинал, когато полицаите открили стрелба с гумени куршуми и пуснали сълзотворен газ, за да разгонят тълпите на булевард "Рашид", съобщи БТА.

Днес е третият ден на яростните сблъсъци в центъра на Багдад, в които са загинали 15 човека и над сто са били ранени. Улицата е в близост със стратегическия мост "Ахрар", който заедно с мостовете "Джумхурия" и "Синак" е частично окупирани от демонстрантите. И трите моста водят към укрепената Зелена зона, където се намират много правителствени сгради.

Иракският парламент не успя днес поради липса на кворум да проведе заседание. Очакваше се, че на него ще бъдат обсъждани законопроекти за реформи, внесени, за да се успокоят протестиращите. Следващото заседание бе насрочено за понеделник.

На 1 октомври в Ирак започнаха масови протести срещу корупцията, недостатъчните комунални услуги и безработицата. Оттогава са загинали най-малко 341 протестиращи.

Коментари

Задължително поле