Едуар Филип оттегли временно от плана за пенсионна реформа ключова мярка, породила най-силно недоволство у протестиращите

Френското правителство е склонно да оттегли временно от проекта си за пенсионна реформа, мярката, която би принудила французите да работят до 64 години, за да се пенсионират при пълна пенсия и която бе отхвърлена единодушно от френските синдикати. Това заявява френският премиер Едуар Филип в писмо, адресирано днес до френските синдикати и организациите на френските работодатели, предадоха световните агенции.

Това е голяма отстъпка, която предлага премиерът във връзка с пенсионната реформа, породила вълна от протести и стачки във Франция, продължаващи вече пета седмица, отбелязва Ройтерс.

"За да засвидетелствам доверието си към социалните партньори и за да не предрешавам изхода на нашата работа, касаеща мерките за постигане на баланс на пенсионната система през 2027 г., аз съм склонен да изтегля от проекта на закона мярката, която предложих и която предвижда прогресивно приближаване, считано от 2022 г., към възрастта от 64 години през 2027 г.", се казва в писмото на Филип, цитирано от "Фигаро" и от ТАСС.

В писмото Филип допълва, че социалните партньори трябва да постигнат съгласие относно мерките, които трябва да бъдат приложени, за да се осигури баланс на пенсионната система през 2027 г., допълва Франс прес. Ако това не се случи, то мярката за повишаване на възрастта за пенсиониране при пълна пенсия от 62 на 64 години, може да бъде върната отново, допълва агенцията.

Най-големият френски синдикат Френска демократична конфедерация на трудещите приветства стъпката на Едуар Филип, допълва Франс прес. Синдикатът каза, че тя говори за желание на правителството за постигане на компромис.

Друг синдикат - Националният съюз на автономните синдикати - също приветства мярката и определи това като добра новина, което ще позволи да се обсъжда в една по разведрена обстановка въпросът за баланса на пенсионната система, допълва Франс прес.

Сега синдикатите и организациите на работодателите трябва да се включат в конференция, посветена на баланса на пенсионната система и финансирането на пенсиите, която трябва да представи заключенията си до края на месец април, настоя днес премиерът Филип. Ако до тази дата не бъдат договорени мерки, позволяващи да се осигури баланс на пенсионната система през 2027 г., то правителството отново ще поеме нещата в свои ръце.

Но сега не е ясно дали този компромис ще сложи край на стачното движение във френския транспорт. Синдикатите, които са най-активни в протестите - Общата конфедерация на труда и Форс увриер - искат изтегляне на целия проект на пенсионната реформа, припомня Франс прес.

Днес във Франция имаше отново протести срещу пенсионната реформа. На места в Париж се стигна и до сблъсъци между протестиращите и силите на реда. По данни на организаторите на протестите в Париж днес в тях са участвали 150 000 души. Седем души са били арестувани.

Коментари

Задължително поле