„Ей такива и децата им убиха Милен Цветков...“

Послание, илюстрирано със сцена от филм на Командарев, побърка фейсбук

Близо 900 хиляди гледат блестящия Николай Урумов като пиян политик-шофьор

Десетки искат линч за актьора

„Ей такива и децата им убиха Милен Цвет­ков и много други!”. Това послание във фейсбук, илюстрирано с част от сцена от най-новия филм на Стефан Командарев - „В кръг” подлуди социалната мрежа. Видеото е гледано от близо 900 хиляди души, споделено е 31 хиляди пъти и е коментирано повече две хиляди пъти. Това е истински феномен.

В клипа се случва следното. Героите на актьорите Ирини Жамбонас и Стефан Денолюбов са патрулна двойка от софийската полиция, която спира луксозен джип, който се движи подозрително. На волана е персонажът на актьора Николай Урумов, който е в компанията на младо момиче. Той е пиян и неадекватен. Жамбонас иска книжката и документите на автомобила и започва грозна и унизителна за полицаите сцена. В нея разбираме, че шофьорът е важен политик, който има контрол върху полицейските началници, които от своя страна смачкват патрула и принуждават да пуснат политика.

Сцената, която виждаме във фейсбук обаче е орязана и липсва края, който все пак вдъхва малко надежда - един симпатичен бунт на героинята на Жамбонас.

Играта на актьорите е толкова достоверна, че стотици потребители на социалната мрежа са приели филма за репортаж. В коментарите има потресаващи нападки срещу Николай Урумов. Едва след намесата на Николай Ишков - шеф на зала „Арена Армеец”, който също е актьор, авторът на поста - добавя, че това е кадър от филма „В кръг” с ново послание - „Не мразете актьорите, те просто са много добри!”.

Лентата на Командарев направи телевизионен дебют по Nova часове след катастрофата, в която загина Милен Цветков. Заради ролята си, Ирини Жамбонас получи наградите за женска роля на фестивалите в Сараево и „Златна роза” във Варна. Цялата сцена е снимана в един кадър, от ръка, от майстора на камерата - Веселин Христов. Това придава много реализъм на филма и мнозина са объркали художественото с реалното.

 

Дежа вю

По пътя на антагониста Велински от „На всеки километър”

Най-популярният сериал от епохата на комунизма - „На всеки километър” е първият, който прехвърля гнева на публиката върху актьор у нас. Георги Черкелов, който се превъплъщава в ролята на бруталният преследвач на шумкари преди 1944 година - Богдан Велински, понася много гняв и грубо отношение, докато излъчват поредицата. Чисти деца, глуповати и непросветени хора се държат при среща с него, като фенове на „Левски” с футболист на ЦСКА (или обратното). Режат гумите на автомобила му, заплашват го и го държат отговорен за съдбата на протагониста - майор Сергей Деянов (Стефан Данаилов) и неговия помощник - Митко Бомбата (Григор Вачков). Персонажът, изграден от гениите на българската литература - Свобода Бъчварова, Георги Марков и Павел Вежинов е значително по-реалистичен от лигавия, но впечатляващ с визията си „Бате Серго”.

Образът на Велински преследва до края на дните му Георги Черкелов.

 

Режисьорът Стефан Командарев:

Това е симптом на отсъстващата справедливост

„Това е изненадваща и много силна реакция на хората, след трагедията с Милен Цветков. Симптом на отсъстващата справедливост у нас и безсилие. В същото време е изненадващо колко много хора са гледали, споделяли и коментирали видеото. Някои от реакциите са смущаващи - на хора с инфантилна психика, които реагират ужилено, без да осъзнават, че това е филм. Абсурдно е”, заяви пред „Труд” авторът на филма „В кръг” - Стефан Командарев.

„Това е извадено извън контекста на филма и е манипулативно. В края на сцената се вижда, че има надежда, а той е отрязан”, казва той.

Преди да изградят образа на политика, двамата с Николай Урумов говорят, обсъждат и репетират героя дни наред. Актьорът се сеща за една много смешна и отчайваща в същото време случка от неговия живот. На път към София, малко след Севлиево рутинно го спира патрулка. Единият - по-възрастният полицай - го познава и започва раздумка. През това време от далечината се чува и вижда автомобил, който приближава с бясна скорост. Старшият се разкрещява на младока да спре веднага „този наглец”. След това става ясно, че „наглецът” е политик. И старшият казва: „Е, как можахме! Точно този не трябваше да го спираме.” Двамата молят Урумов да отиде с тях, за да омекоти ситуацията. Политикът се държал унизително.

„Тогава видях колко много ги мачкат тези момчета. Когато Стефан ме покани за ролята, се сетих за този тип и просто влязох в образа”, разказа за „Труд” актьорът.

 

В памет на журналиста

Зоват за протест пред Съдебната палата

Искането е за справедлива присъда на „надрусания хлапак”

] Протестът за справедливост се организира в памет на журналиста Милен Цветков.
Протестът за справедливост се организира в памет на журналиста Милен Цветков.

„Призоваваме всички хора, във всеки град в България, да отидат пред сградите на съдилищата в техните градове и с присъствието си да заявим, че няма да позволим още един убиец да излезе на свобода и да бъде оневинен или присъдата му да е „отбиване на номера”. Това обяви вчера Велина Павлова от Организацията за защита на българските граждани. В памет на Милен Цветков тя ще организира събитието в Бургас във вторник - 30 април от 12 ч и зове хората от София да излязат по същото време пред Съдебната палата, където в Софийския апелативен съд е насрочено заседание по жалбата на 22-годишния Кристиан Николов срещу наложения му постоянен арест.

„Адвокатът на убиеца ще обжалва решението за мярката „задържане под стража”, както и обвинението в предумишлено убийство. Ние - българските граждани, искаме справедлив процес и адекватно наказание за тази смърт, причинена от надрусан хлапак. Важно е да се съберем и ясно да заявим, че справедливост трябва да има и съдебната система е длъжна да си свърши работата обективно...”, се казва в призива. Организаторите напомнят на всички, които решат да ги подкрепят, че са длъжни да носят маски и да спазват дистанция един от друг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения