Екатерина Велика – кралицата на разврата

Руската владетелка не търпяла „засечки“ в интимните отношения

Любовниците първо минавали през леглото на прислужницата й

Списъкът с мъже в живота на Екатерина II е много дълъг. По официални данни тя има 23 фаворити, сред които най-известните са Григорий Орлов, Григорий Потьомкин, Сергей Салтиков, Семьон Зорич, Александър Ланской и Платон Зубов. Но броят на любовниците не е толкова шокиращ, колкото интимният кастинг на който те са подложени. Освен това, дори тези, които нямат изключителен ум, могат да повлияят на съдбата на страната. А развратът достига до такъв мащаб, че волю или неволю в него се включва целият императорски антураж. Говори се, че циничният Григорий Орлов не само „опитва” всички фрейлини на императрицата, но и развращава 13-годишна своя братовчедка. Григорий Потьомкин  също не е безгрешен в отношенията с младите си родственици.

Там, където друга жена се засрамва и изчервява, „просветената“ императрица вижда само необходимост да задоволи телесното си желание. Тя няма време да се занимава с избора на фаворити, тази функция изпълнява нейният довереник - Григорий Потьомкин, той снабдява Екатерина със здрави, външно приятни, възпитани и повече или по-малко интелигентни млади хора.

Говори се, че някои плащат огромни подкупи на Потьомкин за възможността да влязат в императорското легло. Прислужниците на Екатерина оценяват харизмата на кандидата (и най-важното, неговата мъжка сила). Една от тези довереници на императрицата е графиня Анна Протасова - братовчедка на Орлов, може би тази, която той покварява.

Черна и грозна, но всеотдайна

17-годишната Анна Протасова е представена в двореца от брата на Григорий Орлов Алексей Орлов.

Първоначално тя заема мястото на обикновена прислужница, а с възрастта, когато става ясно, че никога няма да се омъжи, Протасова става камерна прислужница, тоест тя отговаря за подготовката на императрицата за леглото. Анна става довереница на Екатерина след скандал с друга прислужница - красавицата Прасковя Брус, която е хваната в леглото с един от фаворитите на Екатерина. Императрицата толкова се вбесява, че я заменя с Протасова.

Днес, в портрета на Протасова, можем да видим, може би, не много красива, но пищна жена. По стандартите на 18-ти век тя е грозна: черната коса е като тел и най-важното, Протасова има много тъмна кожа. „Грозна и черна, като кралица на островите Таити, тя постоянно живееше в двора“, пише за нея графиня Варвара Головина, близка съратничка на императрица Елисавета Алексеевна, съпруга на Александър I.

Друг свидетел пише следното: „Протасова е отблъскващо грозна, черна, брадата и много развеселена от величието на външния си вид“. Оттук нататък Екатерина не може да очаква предателство. Първо, мъжете смятат Протасова за непривлекателна, и второ, тази придворна дама е изключително благодарна на Екатерина за оказаните й преференции.  Семейството на Протасова е много бедно и благодарение на благоволението на императрицата, Анна Протасова вече не се тревожи за насъщния си. Нещо повече, тя може да помага на племенниците си и да се занимава с тяхното отглеждане и образование. Скоро Екатерина започва да й се доверява толкова много, че й поверява надзора на фрейлините, както и възпитанието на „момичето Алексеева“, което е почитано като дъщерята на Екатерина и Григорий Орлов.

Три дни и три нощи

Анна Протасова лично „изпробвала“ уменията на младите любовници.

Според слуховете именно Протасова е натоварена със задължението да „пробва” фаворитите, преди да ги изпрати в покоите на императрицата. Как се случва това, пише в мемоарите си гражданският губернатор на Тоболск Александър Тургенев. След като изборът на Потьомкин пада върху даден офицер, той разговаря с него, определяйки умствените му  способности. После претендентът преминава медицински преглед при лекаря на императрицата Джон Роджърсън, той също произнася присъда за здравословното състояние на бъдещия любовник. Едва след това фаворитът е изпратен "за проба" при Анна Протасова. „Тестът“ продължава три поредни нощи, след което Протасова докладва на Великата владетелка дали претендентът е достоен за императорското легло. Последната дума винаги има императрицата.

Ако тя се окаже благосклонна, тогава по-нататъшните събития се развиват по следния начин. В 10 часа вечерта императрицата отива да си почива. Нейната лична прислужница Мария Перекусихина въвежда младия мъж, облечен в копринен халат, в спалнята на кралицата и го оставя там под благовиден предлог - уж трябва да прочете книга на владетелката. Това, което се случва после, е покрито в мрак.

На сутринта Перекусихина, сякаш нищо не се е случило, извежда госта от спалнята и го предава на камериера Захаров, който съобщава на фаворита, че императрицата го назначава за адютант (позиция, която обикновено е запазена за всички фаворити), подава му мундир, украсен с диамантена закопчалка и 10 хиляди рубли - джобни пари. След това фаворитът се настанява в покоите, където живеят всички любимци, а скоро предната зала се изпълва с високопоставени лица, които бързат да го поздравят за новото „назначение“.

Оттук нататък той трябва да придружава императрицата денем и нощем. През деня той присъства на официални приеми, на срещи с посланици и високопоставени лица. А през нощта трябва да задоволява всички капризи на застаряваща жена в леглото. „Засечките“ са недопустими. През деня фаворитът трябва да бъде галантен кавалер, през нощта - страстен и ненаситен любовник. Ако фаворитът омръзне на императрицата, той е обсипван с подаръци и му се назначава пенсия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл