Екатерина Захариева: Голямата коалиция страда от проблемите в малката

Снимка: Архив

Няма информация за българи на катастрофиралия индонезийски самолет, обяви външният министър

Няма информация за българи, които да са пътували с катастрофиралия индонезийски самолет , заяви външният министър Екатерина Захариева пред БТВ.

„Голяма трагедия, няма оцелели от тази катастрофа, веднага се е активизирала Спешната помощ на европейската служба и на нашето посолство. Нито имаме данни за загинали българи, нито имаме позвънявания от близки, които не знаят къде са техните роднини. По моя информация самолетът е нов – на 3 месеца, в момента се уточняват причините за тази катастрофа”, каза Захариева.

Тя коментира, че голямата коалиция страда от проблемите в малката, а вицепремиерът Валери Симеонов е трябвало да се извини веднага , а не след разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

„Доста хора се почувстваха обидени, надявам се извинението му да е било искрено. Той обясни какво е имал предвид. Този закон се писа и се прие под голямо напрежение, има много добри неща в него. Средствата са важни, но много по-важно е отношението и създаването на възможност, тези деца да бъдат пълноценни”, каза външният министър.

„Управлението не е в турбуленция, има напрежение в малката коалиция, надявам се, че колегите работят за изчистване на тези недоразумения. Цифрите говорят сами – в коалиционното споразумение бяхме заложили в края на мандата БВП да стигне 110 млрд. лв, а той тази година е 108 млрд. лв., за догодина прогнозата е 116 млрд. лв., същите са данните за безработицата и ръста на икономиката”, допълни още Захариева.

По думите на Захариева Бюджет 2019 не е разточителен, а балансиран и това го доказва дефицитът.

„Нормално е бизнесът да изказва определени недоволства от Бюджет 2019. Най-големият проблем е липсата на работна ръка. За това трябва да работим заедно. Мерките включват обучение и квалификация на безработни, наемане на чужди работници. Много наши съграждани изявяват желание да се върнат в България, но искат информация. Това са аспектите, върху които трябва да работим с бизнеса", посочи Захариева.

„Всички искахме нашите правоохранителни органи да си вършат работата. Сега, когато започнаха проверки, започваме да говорим и питаме защо се правят сега тези акции. В системата работят много образовани хора и не мисля, че срещу някой ще бъде повдигнато обвинение, след изтичането на срока на давност”, коментира вицепремиерът последните акции на прокуратурата срещу семейство Баневи и повдигането на обвинение на Иво Прокопиев за пране на пари.

Коментари

Задължително поле