Екатерина Захариева - Желязна ръка в кадифена ръкавица

Почти сигурно е, че универсалният боец на ГЕРБ Екатерина Захариева ще бъде следващият български еврокомисар. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви желание за повече жени, като се очаква в близките дни да представи състава и структурата на новата Европейска комисия пред председателския съвет на Европейския парламент.

Фон дер Лайен вече разговаря на четири очи в Брюксел с кандидатите ни за еврокомисар - бившия шеф на българската дипломация Екатерина Захариева и бившия министър на околната среда Юлиян Попов. Авторитетното издание “Политико” вече посочи Захариева като избраната от германската шефка на Комисията. Това все още не ѝ гарантира поста, защото изслушванията в Европейския парламент тепърва предстоят.

Само 8 държави изпратиха кандидатури на жени и се съобразиха с искането за “баланс между половете”, а България беше единствената страна, предложила мъж и жена.

Решението на Министерски съвет беше в разрез с препоръката на президента Румен Радев кабинетът “Главчев” 2 да предложи две жени като номинации за български еврокомисар, защото мъжете нямали шанс съгласно критериите на Урсула фон дер Лайен. След преизбирането си през юли тя призова всяка европейска столица да номинира една жена и един мъж за комисарски постове, за да се постигне равнопоставеност на половете в Европейската комисия, но повече от половината правителства в ЕС са дали кандидати само мъже. Така политическата логика повелява пазарджиклийката Екатерина Захариева, номинирана от най-голямата политическа сила ГЕРБ и с решаващия плюс като дамата в българското предложение, да смени адресната си регистрация с такава в Брюксел.

Очертава се Екатерина Захариева да получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия. Това е добре познат ресор за България - Кристалина Георгиева беше еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в периода 2010-2014 г.

Екатерина Спасова Гечева - Захариева е настоящ народен представител от групата на ГЕРБ/СДС. Тя е родена на 8 август 1975 година, зодия Лъв. Завършва Eзикова гимназия “Бертолт Брехт” в родния си Пазарджик с профил немски език. Продължава образованието си в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, откъдето излиза с диплома за магистър по право.

Практикува адвокатската професия от 2001 до 2003 година, когато е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е повишена в директор на дирекция “Правно-нормативно и административно обслужване” в Министерство на околната среда и водите.

Винаги елегантната Захариева започва стремглавата си политическата кариера при първото правителство на ГЕРБ, когато е назначена за заместник-министър на регионалното развитие при министър Росен Плевнелиев. В края на януари 2012 година новоизбраният президент Плевнелиев дърпа Захариева на “Дондуков” 2 и я прави свой главен секретар. В следващите години на два пъти ѝ гласува доверие и като министър в служебни кабинети, назначени от него, в това число и на МРРБ. От 13 март до 29 май 2013 г. тя е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Марин Райков.

След това Захариева отново се връща в президентството при Плевнелиев, където заема поста началник на кабинета на държавния глава. От 6 август до 7 ноември 2014 г. тя е заместник министър-председател по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство на Георги Близнашки. После Захариева отново се връща в президентството, където заема поста началник на кабинета на Плевнелиев. В края на 2015 година е избрана за правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов, като остава начело на ведомството до началото на 2017 година. От май 2017 до май 2021 г. в продължение на четири години е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти. Паметен момент от кариерата на Захариева като ръководител на дипломацията ни остава българското вето върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. На 17 ноември 2020 година тя призова македонските управляващи да изпълнят условията ни вместо да си губят времето в антибългарски кампании.

 

С много опит и позната в Брюксел

“Екатерина Захариева е с много опит. Позната е в Брюксел. Мисля, че това, което предложи партията, е една добра кандидатура. Нормално е партията победител на европейските избори да има предимство. Защото ЕНП, от чието семейство сме ние, е победител на тези избори. Победител е и ГЕРБ на тези избори. Затова считам, че с право излъчваме и най-силния кандидат.”

Бойко Борисов

 

Резултатно ориентирана - където и да я сложиш постига успех

Екатерина Захариева е изключително умна, компетентна и коректна. Тя е резултатно ориентирана - била е навсякъде, а където и да я поставиш - постига резултати. Човек, на когото можеш да се довериш и ще намериш 24 часа в денонощието. Като мой зам.-министър в МРРБ само за няколко месеца написа 60 законопроекта без сбъркана запетая, успява да търси пресечните точки и намира съгласие. Катя е най-добрият избор за еврокомисар.

Росен Плевнелиев

 

Човек с широка експертиза

Екатерина е човек с много качества и широка експертиза - както във външната политика, така и в правата на човека. Тя е изключително чувствителна и деликатна, знае как да направи нещата по най-добрия начин. В личен план, двете споделяме общата съдба на нашите деца и в множеството ни разговори ми е правило впечатление нейната много висока степен на емпатия и старанието ѝ да разбере всички страни.

Деница Сачева

Голямото ѝ сърце - осиновява момченце

Неотдавна Екатерина Захариева избра да разкрие важна част от личния си живот от парламентарната трибуна. Новината, че по време на пандемията е осиновила детенце, депутатката от ГЕРБ обяви публично по време на обсъждане на промени в Семейния кодекс, с които се предлагаше да се облекчи разкриването на тайната на осиновяването. “Аз имам личен опит от такъв курс, защото аз съм осиновител. Беше по време на най-тежките условия на ковид. Бях впечатлена от професионализма. Беше онлайн, но отговориха на доста голяма част от въпросите, които лично аз имах, както и всеки осиновител”, заяви тя. Момченцето е голямата радост за Захариева и съпруга ѝ арх. Ангел Захариев, с който са семейство от 2006 година. В професионалната си практика арх. Захариев е ръководил проектирането на мащабни инвестиционни проекти като Бизнес Парк София и Резиденшъл Парк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети