Екатерина Захариева: Съществува заблуда в Северна Македония, че ще се промени нещо след изборите в България

Съществува заблуда в Северна Македония, че ще се промени нещо след изборите в България. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по bTV относно дали съседите от Северна Македония чакат изборите в България, за да решат техните проблеми със започване на преговори за членство в ЕС.

Захариева коментира, че по тази тема българското общество и партии имат доста сходна позиция. „Това е една от заблудите им. Съществува погрешна представа, че нещо особено ще се промени. По-скоро, ако се промени, може да се влоши за тях“, заяви министър Захариева.

Във връзка с посещението на специалния пратеник на правителството на Северна Македония Владо Бучковски, външният министър заяви, че няма нищо тайно в срещата. „Ние сме в постоянна комуникация с тях. Няма нищо особено. Става въпрос, те го наричат план, нека и ние го наречем така, движим се по договора от 20017 г. Миналата година беше техен ред да свикат комисията по изпълнение на договора. Работили сме, за да има представим как ние си представяме заедно да се върнем и наваксаме пропуснатото време“, допълни тя. Екатерина Захариева коментира, че има оплаквания от български фирми и университети, които искат да се акредитират там и срещат излишни и съмнителни административни пречки.

На въпрос продължава ли антибългарската кампания в Северна Македония, външният министър отговори, че една от предпоставките да може разумно да се видят проблемите е да се намали емоцията. „Колкото повече без емоция и обвинения говорим един към друг, толкова по-голям шанс има да свършим работа“, каза още тя. Относно позицията им, че няма да признаят нещо по-различно от македонска идентичност и език Захариева поясни, че това е една от заблудите им, които опитват да внушат.  „Малко като жертви, това не е необичайна политика за тях, за съжаление, че България се опитва да забрани правото на идентичност на гражданите на Република Северна Македония. Това е една от заблудите по отношение на българската позиция. Искаме преодоляване на стереотипите от миналото. Спиране на създаването на нация, основана на антибългаризма, прекратяване на езика на омразата, на възпитание на поколение след поколение в омраза към България, Очевидно е много сложно за тях“, допълни Захариева. 

Коментари

Задължително поле