Еквадор предупреди Джулиан Асанж да не се бърка в отношенията на страната с други държави

Еквадор е поискал от основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж да избягва изявления, които могат да навредят на международните отношения на Кито, заяви министерството на външните работи. Това стана по повод изявление на Асанж в подкрепа на независимостта на Каталуния, съобщава БГНЕС.

Еквадорските власти са припомнили на Асанж задължението му да не прави изявления или действия, които могат да навредят на международните отношения на Еквадор с други страни. Австралиецът, основател на „Уикилийкс“ намери убежище през 2012 г. в лондонското посолство на Кито, като така избегна да бъде екстрадиран в Швеция, за да бъде съден там за изнасилване.

През октомври той изрази своята подкрепа за каталунските сепаратистки власти след забранения референдум за независимост и многобройните манифестации. Мадрид протестира и еквадорският президент Ленин Морено настоя Асанж да спазва условията, при които му е предоставено убежище, да не се меси във вътрешните работи на Еквадор и на други страни, както и в отношенията на Кито с тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка