Екоминистърът се включи в почистването на русенския лесопарк „Липник“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, експерти на РИОСВ-Русе и Регионална лаборатория при ИАОС почистиха лесопарк „Липник“ днес. С екоакцията служителите на министерството се присъединиха към кампанията „Да изчистим България заедно“, в която участваха семействата им, граждани и доброволци, съобщиха от МОСВ.

„Миналата година отпадъците са били много повече, което показва стъпка в правилната посока“, каза министър Димов. „Трябва да успеем да променим мисленето, да се убедим, че ако всеки от нас пази, няма да има нужда от такива акции. Това е най-бавният, но най-сигурният начин, за да запазим България чиста“, допълни той.

Министър Димов съобщи, че ако през първите години на кампанията са събирани по 24 000-25 000 тона отпадъци, то за миналата година са под 5000 тона. Масово разпространени са отпадъците от стъкло и пластмасови опаковки. Най-фрапиращият боклук, на който се натъкнаха участниците в акцията в парка, бяха автомобилни гуми.

„Акциите по почистване са добър почин, който трябва да продължи 365 дни”, каза още министърът. Според него личният пример на всички – на служителите на регионалните инспекции, на гражданете на Русе и останалата част от страната, е пример, който децата ще запомнят.

В столицата служителите от централната администрация на МОСВ, ПУДООС, ИАОС и РИОСВ – София почистиха Ловния парк, където бяха събрани 1,350 тона отпадъци. В инициативата в Ловния парк се включиха и зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков. В акцията днес в цялата страна участваха служители на 16-те регионални екоинспекции, трите национални парка и четирите басейнови дирекции, които почистваха терени в защитени местности, паркови пространства и замърсени места на териториите, които контролират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България