Експедицията АБОРА IV тръгва с икона на Богородица

Силни емоции и слаби морски вълнения пожела на екипа на международната експедиция АБОРА IV кметът на Варна Иван Портних. Тръстиковата лодка с 12-членен екипаж всеки момент ще отплава от кея на Морска гара, където ича много изпращачи. Тя беше построена за повече от месец от баща и син от боливийското племе аймара.

Експедицията начело с д-р Доменик Гьорлиц тръгва от Варна по древния търговски път, описан от Хередот и трябва да продължи 3 месеца.

Маршрутът на АБОРА IV преминава през Босфора, Истанбул, Чанак-кале (Троя) - Дарданелите - егейските острови Милос, Лимнос, Скирос, Санторини. Плаването, което трябва да приключи на остров Крит, започна в по-лоши и несигурни климатични условия- вълнение, мъртво течение и вятър.

Единственият българин в екипажа е археологът Теодор Роков от РИМ Варна, а останалите участници, сред които една жена, са от САЩ, Германия, Холандия. Кметът подари на екипажа икона на Св. Богородица, закрилница на Варна, да го пази по време на прехода.

Тръстиковата лодка ще плава на ветрила,има маяк и постоянна радиовръзка с брега. На борда има само 4 койки, за да спят на смени, като 8 трябва винаги да има на денонощна вахта. Корабът "Абора" е запасен с достатъчно питейна вода, която първоначално ще служи и за баласт.

Коментари

Задължително поле