Експерименти със светлината отличени с „Нобел“

Тазгодишните лауреати на “Нобел” за физика - Пиер Агостини, Ан Л'Юийе и Ференц Краус.

Трима учени си поделят тазгодишната награда за физика

Американецът от френски произход Пиер Агостини, унгарско-австрийският учен Ференц Краус и французойката Ан Л'Юийе получиха Нобеловата награда за физика за 2023 г. за работата им върху движението на електроните в атомите и молекулите за удивително кратка част от секундата, обяви вчера Нобеловият комитет.

Приносът на лауреатите позволява да бъдат изследвани процеси, които са толкова бързи, че преди това проследяването им е било невъзможно. Постиженията им могат да доведат до по-добра електроника и медицинска диагностика.

Експериментите на тримата учени произвеждат толкова кратки светлинни импулси, че се измерват в атосекунди.

Атосекунда е единица за време, която се равнява на една квинтилионна част от секундата.

През 1987 г. Ан Л'Юийе - петата жена с “Нобел” за физика, открива, че при преминаването на инфрачервена лазерна светлина през благороден газ се получават много различни обертонове (оттенъци) на светлината.

През 2001 г. Пиер Агостини успява да произведе и изследва поредица от последователни светлинни импулси, в които всеки импулс продължава само 250 атосекунди. По същото време Ференц Краус работи с друг вид експеримент, който прави възможно изолирането на единичен светлинен импулс с продължителност 650 атосекунди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука