Експертите съветват: Лененото семе - по колко, кога, защо

Лененото семе трябва да се държи на сухо и хладно място.

Ето какви препоръки дават лекарите от клиника “Д-р Емилова” на своите пациенти

Не е само за плодуващи

Визитка 
Д-р Емилова завършва медицина през 1962 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.
Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Всички наши пациенти знаят, че горещо препоръчваме да включат в менюто си ленено семе. Особено тези, които имат нередовен стомах и запек. Препоръчваме да го консумирате прясно смляно, и това е много важно, защото лененото семе бързо гранясва. С една лъжица ленено семе, прясно смляно, можете да поръсите плодовете, които приемате по време на лечебното гладуване, ако имате запек - дозата са две лъжици.

Но, разбира се, лененото семе не е само за плодуващи - всеки може да го включи в менюто си, защото с една малка доза постига огромна полза за здравето си. Най-напред лененото семе помага при проблеми със стомаха и червата, особено когато там има огнище на хронично възпаление. Защото абсорбира токсините, облекчава работата на стомаха, прочиства червата. Лененото семе съдържа пребиотични фибри, без които нашата храносмилателна система страда, съдържа и лигнани - фитохимикали, които защитават организма от вътрешни възпаления и развитие на тежки заболявания.

Лененото семе е един от най-добрите източници на Омега 3 алфа линоленова киселина. Тя се счита за есенциална, тъй като тялото не може да я произвежда, но е необходима, за да поддържаме здравето си. Изследвания показват, че включването на ленено семе в хранителния режим е отлична профилактика срещу рак на гърдата и на простатата. Лененото семе е с особено високо съдържание на тиамин - витамин В, който играе ключова роля в енергийния метаболизъм на клетките. Освен това семето е чудесен източник на мед, която участва в развитието на мозъка, имунното здраве и метаболизма на желязото.

Какво още съдържа лененото семе? Магнезий, който се справя успешно с умората, стреса, мускулните крампи, цинк, който участва в укрепването на имунните клетки, селен - полезен за здравето на щитовидната жлеза.

Как да го използвате? Купувайте несмляно, прясно, съхранявайте го на сухо и хладно. Когато го смелите у дома, го използвайте до два часа, защото - както казахме - бързо гранясва. Ако остане количество, съхранявайте го в хладилник в стъклен буркан на хладно и сухо. Смиламе го, за да бъде усвоено по-лесно от организма и да извлечем от него полезните вещества по-пълноценно. Смляното ленено семе може да добавите към сместа за палачинки например. Но най-ценно е за тялото сурово. Сурово можете да го включите в смутита - прекрасен начин за употреба. С лененото семе можете да поръсвате салатите си, знаете че също горещо препоръчваме обяда и вечерята да бъдат придружени от голяма салата, за да наситите организма с фибри, соли, микроелементи, растителни пребиотици и витамини. Можете да направите и дресинг за салатите си с ленено семе.

Смляното ленено семе е един от основните компоненти на суровите крекери. Можете да използвате и готовото, продавано в опаковки ленено брашно, но трябва да знаете, че в процеса на смилане и съхранение намалява концентрацията на омега 3 мастни киселини в продукта.

Във веган кухнята лененото семе има специална роля: то замества яйцата в ядковите кюфтета например. Смляното ленено семе се смесва с вода в съотношение 1:1 и прави лепкава консистенция като желе, която споява другите продукти - накиснато предварително и смляно кашу, овесени ядки, подправки.

Лененото семе може да се включи в едно супер вкусно и полезно смути.

Рецепти

Смути с банан

Продукти:
1 банан
шепа малини
няколко парчета ананас 
(но можете да го направите и 
с манго и папая)
бадемово мляко
лъжичка смляно ленено семе
щипка канела 
(или щипка какао)

Приготвяне
Разбивате всичко в блендер.

Дресниг за салата

Продукти:
2 чаени лъжички прясно 
смляно ленено семе
2 чаени лъжички 
сурови слънчогледови семки
кафена чашка пресен сок от лимон
кафена чашка вода
лъжичка накълцан босилек
лъжичка дижонска горчица
лъжичка мед или 
друг подсладител без захар
малко морска сол и 
черен пипер - по желание

Приготвяне
Блендирайте всичко това и му се насладете като добавка към салатата. Не е необходимо да є слагате екстрахирана мазнина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл