Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

Шакира към испанското правителство: Пуснете децата навън Певицата, съпругът й Жерар Пике и децата им под карантина в Барселона

Експерти на РИОСВ-Велико Търново провериха 12 сигнала за нарушения на околната среда

15 сигнала са постъпили на „зеления телефон“, на електронната поща и по пощата в РИОСВ-Велико Търново за първите два месеца на годината. Извършени са незабавни проверки по 12 от тях, като подателите са уведомени за резултатите и предприетите действия от инспекцията.

3 сигнала за замърсяване с отпадъци са препратени на общините Горна Оряховица и Севлиево, тъй като кметовете имат задължения да контролират дейностите, свързани с образуване, събиране, транспортиране и третиране на битовите и строителни отпадъци, образувани на територията на общината.

Най-голям брой сигнали-шест, касаят замърсяване на въздуха с прах и неприятни миризми от битови и промишлени източници. Проверени са три адреса във Велико Търново и Дряново, където е установено, че собствениците използват за отопление котли на твърдо гориво.Тъй като термичната им мощност е под 500 kW, те не подлежат на контролни измервания на емисиите, изпускани в атмосферния въздух. Проверени са двете топлофикационни дружества в Габрово и Велико Търново по сигнали за миризми на пластмаса и тъмен пушек. Инсталациите работят с разрешените им горива и се експлоатират при нормална работа на пречиствателните съоръжения към тях. Не са настъпвали аварийни ситуации. Не е установено наличие или изгаряне на отпадъци на площадките.

Проверен е сигнал за разнасяне на прах в района на площадката на „Кроношпан България“ ЕООД във Велико Търново. Установено е, че от дейността на мобилна дробилка за дървесни отпадъци се отделя фин прах, който се разнася и отлага в съседните имоти. Издадено е предписание да се преустанови раздробяването на дървесни отпадъци на площадката, което е изпълнено в указания срок.

Три сигнала за замърсяване на реките Янтра, Еленска и Видима са постъпили в РИОСВ. При извършените проверки на мандрата в гр. Елена и на птицекланицата в м. „Чакала“ в Севлиево са установени нарушения, за което дружествата ще бъдат санкционирани. Не е установено замърсяване с отпадъци на прилежащите територии на площадката за строителни отпадъци в с. Леденик и на реката в този участък.

Проверен е сигнал за незаконен добив на подземни богатства в землището на с. Добромирка. За направените констатации са уведомени компетентните органи – Министерство на енергетиката, Община Севлиево и Районна прокуратура – Севлиево.

Постъпили са два сигнала за птици от вида Обикновен мишелов в безпомощно състояние в землищата на горнооряховските села Върбица и Драганово. Птиците са с травма на крилото. Изпратени са в Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.