Експертът съветва - Веган хранене: Мисията възможна

Ако сте решили да промените храненето си и да се храните без животински храни, ключът към успеха са простите, достъпни и непреработени растителни храни

В два поредни съботни броя на страницата, на която разказваме истории от клиниката на д-р Емилова, ще ви запознаем с някои основни азбучни истини за веганското хранене, което препоръчват лекарите в клиниката и с основните грешки, които правят неопитните хора, които тръгват по този път. Само ще добавим, че много от пациентите на клиниката си тръгват с индивидуални схеми, препоръки и рецепти за хранене, изготвени от Веселин Станков и това им помага да задържат удивителните резултати от лечебното гладуване и да излекуват. С един добре балансиран веган режим на хранене могат да се излекуват тежки автоимунни и други нелечими според официалната медицина болести - десетки истории на пациенти го доказват. 

Ето и първата част от неговата статия: 

С всяка изминала година хората, избиращи вегански стил на живот и режим на хранене стават все повече, независимо от липсата на достатъчно информация по тази тема и въпреки неотслабващите опити този стил да бъде дискредитиран - основно в някои средства за масова информация. Постоянно се насажда страх например, че с хранене без животински продукти човек ще развие някакви сериозни дефицити в организма. Но позицията на Академията по хранене и диететика (най-голямото и дългогодишно сдружение по диететика в световен мащаб) е, че правилно приложените и добре планирани вегетариански и в частност вегански режими на хранене са адекватни за всички стадии на развитие на човешкия организъм. И че носят неоспорими ползи, що се отнася до превенция на редица заболявания, превърнали се в бич на нашето съвремие като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и т.н.

Хората, избрали веган стил на живот като правило четат доста по темата и обикновено са доста информирани. А добре информираните и мислещи хора прилагат правилно този хранителен режим и трудно стигат до дефицит на жизнено важни хранителни вещества. Да подчертаем точно този акцент в позицията на споменатата по-горе асоциация: "добре планиран режим". Разбира се, че има хора (и то не един и двама) "ударили греда", прилагайки растително хранене. Дали е веган, вегетариански, всеяден или какъвто и да е режим, той винаги трябва да е добре планиран, за да носи позитиви на човека, който го прилага. В случая, фокусирайки се върху храненето изцяло на растителна основа, трябва да отбележим, че то също си има своите специфики и подводни камъни, които лесно могат да възпрепятстват човек със самонадеяно поведение и недостатъчно опит. Това важи с особена тежест за веганите, които са избрали този житейски път, водени само и единствено от етични подбуди. Напълно ги разбирам и споделям мотивите им!

Според мен обаче, те могат да дадат пример и да спечелят повече хора за своята кауза със своя личен пример на хора, които поддържат отлично здраве, жизненост, творческа енергия с този режим, казано накратко - с едно добро качество на живот. 
В днешно време стремежът да се поддържа модерния лайфстайл кара хората да посягат към готовите преработени веган хранителни продукти в големите супермаркети по-често отколкото трябва. Надписът "веган" огрява голяма част от опаковките на качествената козметика, дрехи и какви ли не продукти.

Преди петнадесетина години, когато започнах да крача по този път, ситуацията беше съвсем различна. В България често ми се налагаше да обяснявам какво е това веган, а сега самото му споменаване ми гарантира изслушване на поне два-три вица. Много от издадените блестящи книги на световни учени като Нийл Барнард, Т. Колин Кемпбъл, Майкъл Грегър и много други вече са преведени и на български. Информацията в тях е много ценна, бих казал основополагаща, но и тук трябва да поставим знак за внимание. Четейки подобни трудове, някои хора развиват склонност и стремеж към прекалено изчистен и често нереалистичен за изпълнение стил на хранене, който ги натоварва и прави дисфункционални. Приемат всичко прочетено доста пунктуално и попадат в неочакван капан.

Независимо, че често представите ни, свързани със стила на живот отвъд океана, са като за типично консуматорско и затлъстяващо общество, истината е, че там се дават изключително много пари за наука. Като резултат от това по-голямата част от книгите на здравна тематика за широката публика са написани от американски лекари и учени. Колкото и ценна информация да съдържат, често рецептите и продуктите, описани в тях не са лесни за намиране у нас, имат доста солени цени и са доста далеч от свежите местни продукти. Това не означава, че рецептите са неизпълними. Напротив! На нашия пазар почти винаги има аналог, който може да се окаже дори по-полезен и качествен. Не е задължително да използваме екзотични плодове, зеленчуци и семена, за да изградим едно прекрасно, здравословно и разнообразно меню.

Запомнете, ключът към успеха при веганския режим се крие в разнообразието и адекватното количество храна, която слагаме на трапезата. Винаги можем да заменим скъпата киноа с просо, черната леща белуга с добре познатия й български вариант кафява, динозавърския кейл с този, който можем да намерим в момента на пазара, че даже и листата от броколи или алабаш вършат същата работа, ако не и по-добра.

Целта е петте основни групи непреработени растителни източници да присъстват в менюто ни – ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ, ЗЪРНЕНИ, БОБОВИ, СЕМЕНА И ЯДКИ. Да не забравяме да споменем също гъбите, водораслите и ферментиралите храни.

Колкото и книги със споменатата насоченост да прочетете и безценна информация да усвоите, този прост принцип на хранене винаги ще бъде основополагащ: планирайте разнообразие в режима си, използвайте всички видове непреработени, т.е. цялостни растителни храни.

Визитка 

Веселин Станков е бакалавър еколог, завършил Биологическия факултет към СУ. Експерт по здравословно хранене на растителна основа, лектор-консултант в Клиника “Д-р Емилова”. 

Основател на иновативен проект за приготвяне и доставка на храна за столицата, съдържаща само непреработени и нерафинирани суровини от растителен произход.

Рецепта

Веган бургери с авокадо и бобени кюфтенца

Продукти:
1 малка глава лук шалот, ситно накълцан
1 скилидка чесън, пресован
3 стръка зелен лук, ситно накълцан
1/2 ч. л. кимион, смлян
3/4 чаша гъби, нарязани на ситно
1 консерва от 280 г. червен боб, отцеден
половин чаено чаша киноа
две супени лъжици галета
1 ч. л. магданоз
сол и пипер на вкус

Приготвяне:
Сварете киноата и я изчакайте да изстине. Смачкайте боба на пюре, най-лесно ще стане в кухненски робот. Останалите продукти накълцайте на ситно и смесете с пюрирания боб и сварената киноа, добавете галетата, свежия ситно накълцан магданоз, овкусете със сол и черен пипер. Смесете добре и оформете кюфтенца с дебелина около 2,5 см дебелина. Можете да ги изпечете на грил тиган, леко намазан с олио от гроздови семки. Но можете и на фурна.

Аранжирайте бобените бургери в обелено и разрязано на две авокадо. Добавете още домат, червен лук, хранителна мая, сусам за поръсване, печен патладжан, босилек, магданоз. Овкусете с балсамико, с веган майонеза или с доматен сос.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл