Експерт: Добре е да се ограничи достъпът на деца до пиротехнически изделия

Неправилната употреба на пиратки или фойерверки е причина за много инциденти в празничните дни. Често тези продукти са с неясен произход и качество, отчитат от МВР и съветват гражданите да бъдат изключително внимателни, когато боравят с подобни фойерверки.

Валентин Венков от службата "Контрол на общоопасните средства" в Националната полиция oбясни по БНР, че ще бъде завишен контролът на обществените места, където се използват такива изделия.

"В закона изрично е записано, че е пиротехнически изделия не могат да се използват в затворени помещения, изключая първа категория, които са най-безобидните. Не могат да се използват близо до социални домове, лечебни заведения, учебни заведения, молитвени домове. Гражданите да знаят, че е хубаво да се ограничи достъпът на деца до пиротехнически изделия, защото, за съжаление, голяма част от инцидентите стават именно с тях.

Хубаво е преди употребата на пиротехнически изделия внимателно да се четат указанията за употреба, които са написани на опаковката. Особено опасно е поставянето и запалването на пиротехника в метални контейнери или в стъклени бутилки, тъй като това води до инциденти", каза Валентин Венков.

Коментари

Задължително поле