Експерт от ООН: Джулиан Асандж е станал жертва на психически тормоз

Снимка: Twitter

Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж е станал жертва на психически тормоз вследствие на клеветническата кампания срещу него от медии, съдии и високопоставени политици, заяви днес Нилс Мелцер, швейцарски професор по право и експерт на ООН по правата на човека, цитиран от БТА.

Той посети на 9 май Асандж в строго охранявания лондонски затвор "Белмарш", а след това изрази опасенията си във връзка с повдигнатите срещу Асандж обвинения в САЩ и призова той да не бъде екстрадиран в Съединените щати. Адвокатът на основателя на „Уикилийкс” Гарет Пиърс заяви, вчера, че клиентът му е твърде болен, за да се яви по видеовръзка на изслушване за екстрадиция в САЩ, припомня Ройтерс. "Асандж от няколко години систематично е бил подлаган на все по-тежки форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение и наказания, съвкупните последици от които можем да определим единствено като психически тормоз", изтъква Мелцер в изявление.

При посещението си в затвора Мелцер бил придружен от двама медици, специализирали в прегледи на потенциални жертви на изтезания и други форми на малтретиране. Те разговаряли насаме с Асандж и направили цялостна медицинска оценка на състоянието му. "Беше очевидно, че здравето на Асандж сериозно е пострадало от изключително враждебната среда, на която е бил изложен в продължение на много години. Наред с физическите му страдания, Асандж прояви всички симптоми, типични за подложените на психически тормоз, сред които са изключително големият стрес, хроничната тревога и сериозните психически травми", посочва Мелцер.

Съединените щати настояват за екстрадицията на Асандж по обвинение в шпионаж. Американските власти твърдят, че основателят на Уикилийкс незаконно публикувал имената на източници, представляващи класифицирана информация, и е участвал в заговор за получаване на достъп до такава информация заедно с бившия анализатор от военното разузнаване на САЩ Челси Манинг, отбелязва още медията.

Коментари

Задължително поле