ЕК: Втора вълна от COVID-19 е неизбежна

Маргаритис Схинас и Стела Кириакидис представиха мерките, които ЕК предлага при евентуална следваща вълна от COVID-19.

Няма държава в ЕС, където епидемията да е изчезнала

Препоръчват действия и срещу сезонния грип

Призив при бъдещи мерки да се подходи по-умно

Втора вълна на епидемията от COVID-19 е неизбежна, но при следваща карантина е важно да се подходи по-умно. Това заявиха днес на съвместна пресконференция зам.-шефът на ЕК Маргаритис Схинас и еврокомисарката по здравеопазване Стела Кириакидис, предаде БТА.

“Националните противоепидемични мерки трябва да бъдат съобразени с особеностите на населението, включително културологични, за да има обществено доверие”, подчерта Схинас.

По думите му при първата вълна през пролетта първоначално правителствата в ЕС са действали под натиска на невиждана криза. И едва по-късно осъзнали взаимосвързаността, нуждата единният пазар да снабдява хранителните вериги, сезонните работници да могат да пътуват, държавите заедно да купуват лекарства и предпазни средства.

“Всяка година сезонният грип създава натиск над европейските здравни системи, затова призоваваме държавите в ЕС да обмислят действия това да се предотврати, например с повишен достъп до ваксини, с по-ранно начало на кампаниите за ваксиниране и с разширяване на обхваната на тези кампании, с обществени поръчки за снабдяване с лекарствени изделия”, посочи Схинас.

“Няма държава от ЕС, където епидемията да е изчезнала”, заяви Кириакидис. Тя уточни, че още преговаря с производителя на лекарството ремдесивир, което ускорява възстановяването от коронавируса. И допълни, че лекарството е доставено в ЕС, а новите количества, които сега се договарят, ще бъдат разпределени между европейските държави според нуждите.

Коментари

Задължително поле