ЕК готви мита върху американски стоки на стойност 20 милиарда долара

Европейската комисия е готова да въведе мита върху американските стоки на стойност 20 милиарда долара, ако Вашингтон наложи мита върху вноса на автомобили. Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред изданието Dagens Nyheter, предаде БГНЕС.

„Надяваме се, че няма да се стигне до там и ще успеем да намерим решение. Ако не, Еврокомисията готви достатъчно дълъг списък с голям брой американски стоки. Става дума за 20 милиарда долара“, заяви Малмстрьом.

САЩ по-рано въведоха мита на вноса от трети страни, включително от ЕС, на стоманената и алуминиева продукция. Реакцията на ЕК не закъсня: започна спор със САЩ в СТО, въведени бяха допълнителни мита от 25% върху редица американски стоки, като дънки и бърбън, произвеждани в щати, контролирани от Републиканската партия на президента Доналд Тръмп.

В отговор Вашингтон заплаши да въведе нови мита. Този път в размер на 20% върху автомобилите, внасяни от Евросъюза. Това болно ще удари по най-голямата икономика в общността – Германия. По-късно днес стопанинът на Белия дом Доналд Тръмп ще разговаря с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Коментари

Задължително поле