15-годишна опита да се самоубие, лекари спасиха живота й

Пожар избухна в апартамент в Русе

Ню Йорк може да използва паркове си за погребения на жертвите на COVID-19 като крайна мярка

Полицейска акция се провежда в махала в Благоевград

Ухан отменя и последните ограничения свързани с коронавируса

Шофьор на самосвал пострада тежко от токов удар

Турция лекува пациенти с Covid-19 с преливане на кръвна плазма от оздравели от вируса

Индия ще разреши износа на определено количество хидроксихлорохин

Славчев: След буриите и катаклизмите ще се види кои са лидерите в „Левски“

Възстановява се работата на Автогара Стара Загора

Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Апаши откраднаха 64 метра електропроводници в Павликенско 19-годишен сви велосипед в Бяла черква

СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри

Проф. Асен Балтов: Приетитe в „Пирогов“ с COVID-19 преди това са били на домашно лечение с антибиотици

Ген. Мутафчийски се срещна с екипите на първа линия на ВМА, благодари им за усилията срещу COVID-19

ЕК дава 80 млн. евро за разработване на ваксина срещу COVID-19

Европейската Комисия предостави финансова подкрепа в размер до 80 милиона евро за развитие и производство в Европа на ваксина против коронавируса на CureVac, иновативна фирма за развитие на ваксини от гр. Тюбинген, Германия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел проведоха видео конференция с ръководството на компанията. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, който се разглежда от Европейската инвестиционна банка. Гаранцията се осигурява чрез механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести, част от Хоризонт 2020 – европейската програма за научни изследвания и иновации.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: “В настоящата здравна криза, подкрепата за нашите водещи изследователи и технологични компании е особено важна. Готови сме да предоставим финансовите средства необходими на CureVac да ускори развитието и производството на ваксина против коронавируса. Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в полза на всички хора, както в Европа, така и по света“.

Мария Габриел, комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, заяви: “Важна част от нашия координиран отговор на разпространението на коронавируса е подкрепата на отличните наука и иновации в Европа. През 2014 г., CureVac спечели първата по рода си награда за иновации. В днешния важен момент, поемаме ангажимент да продължим да подкрепяме техните научни и развойни дейности. Науката и иновациите са в центъра на нашите действия за опазване здравето на хората“.

Амброаз Файол, заместник-председател за иновации в Европейската инвестиционна банка, допълни: “Европейската Инвестиционна Банка е и остава европейската банка за иновации. С още по-голяма сила това важи в настоящата криза. Благодарение на дългогодишното ни успешно сътрудничество с Комисията в областта на финансовите инструменти за изследвания и иновации (InnonFin), ще направим всичко необходимо да подкрепим CureVac в полза на европейските граждани и хората по света“.

Основана през 2000 г., CureVac е германска биофармацевтична компания, която разви иновативна технология за преодоляване на една от основните пречки пред използването на ваксини: възможността да се запазят техните свойства без съхраняване в хладилник.

Технологията на фирмата за ваксини се основава на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система. Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19. Ако това бъде потвърдено, милиони ваксини могат да бъдат произведени в кратък срок и на ниска стойност от съществуващите производствени мощности на фирмата. CureVac вече е започнала програмата за развитие на ваксина срещу COVID-19 и се очаква начало на клиничните тестове през юни 2020 г.

Комисията оцени потенциала на CureVac да осигури животоспасяващи ваксини по сигурен и икономичен начин още през 2014 г., когато компанията получи първата по рода си награда за иновация, на стойност 2 милиона евро, финансирана от 7-ма Рамкова програма. Наградата бе дадена с цел подкрепа на изследванията в тази обещаваща област. Понастоящем, Европейската комисия, заедно с Европейската инвестиционна банка, увеличават подкрепата на CureVac благодарение на дългогодишното си сътрудничество в областта на подкрепа на изследователски дейности чрез финансови инструменти, в частност чрез иновативно финансиране от Хоризонт 2020 и по-специално финансовия инструмент за заразни болести.

Подкрепата, оказвана на CureVac е част от координираните действия на ЕС спрямо опасността от COVID-19. В тясно сътрудничество с фармацевтичната индустрия, Комисията мобилизира почти 140 милиона евро в подкрепа на необходимите научни изследвания. На 6 март т.г., Комисията обяви избора на 17 проекта с общо 136 научни организации, които ще получат финансиране на стойност 47.5 милиона евро от Хоризонт 2020 – европейската програма за научни изследвания и иновации. Проектите са в областта на развитие на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, които да предотвратят разпространението на коронавируса. В допълнение, на 3 март т.г., Комисията публикува процедура за финансиране на проекти за развитие на ваксини и лечения с бюджет от 45 милиона евро, които ще бъдат допълнени с подобна по размер инвестиция от страна на фармацевтичната индустрия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.