ЕК няма да успее да постигне сделка за бюджет 2021-2027 до края на годината

Европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер призна, че лидерите няма да постигнат сделка за бюджета на ЕС 2021-2027 през тази година, предава "Политико".

„Мисля, че ще има напредък до декември, но не и споразумение“, заяви комисарят пред журналистите. „Ако председателят Доналд Туск не е в състояние да стигне до заключение, тогава ще бъде невъзможно новият председател да направи това през първите няколко седмици, когато е на поста си“, добави Йотингер.

Йотингер оспори твърденията, че разходите за бюджета на ЕС за страните ще се увеличат значително след 2020 г. Страните от Съюза пък продължават да са силно разделени по предложението за бюджет.

Йотингер каза, че предположенията, че Германия ще трябва да удвои вноските си в бюджета до 33 милиарда евро са "напълно грешни" и са "лъжи", които не са в съответствие с числата, обсъдени от Комисията с Берлин. През уикенда „Файненшъл таймс“ съобщи изчисленията на германското правителство, които „показват, че Германия ще бъде ударена с голямо увеличение на нетните си вноски в бюджета на ЕС, от 15 милиарда евро през 2020 година до 33 милиарда евро през 2027“. Но не се уточнява как са изчислени тези цифри или дали е взета предвид инфлацията. Според Йотингер, вноските на Германия към Брюксел се очаква да бъдат 18,1 милиарда евро по цени от 2018 година за 2021 и 23,5 милиарда по цени от 2018 за 2027 година.

Коментари

Задължително поле