ЕК предлага пакет от мерки за укрепване на европейските банки

Комисията представи днес цялостен пакет от реформи за по-нататъшно укрепване на устойчивостта на банките в Европейския съюз. Пакетът от мерки надгражда действащите банкови правила в ЕС и допълва следкризисната законодателна програма, като гарантира, че нормативната база обхваща оставащите предизвикателства пред финансовата стабилност, както и че банките са в състояние да продължават да подкрепят реалната икономика, съобщава представителството на ЕК в България.

С предложенията се внасят изменения в Регламента за капиталовите изисквания и Директивата за капиталовите изисквания , които определят пруденциалните изисквания за кредитните институции и инвестиционните посредници, както и правила за управление и надзор, както и в Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките и Регламента за Единния механизъм за преструктуриране, с които се определят правилата относно възстановяването и преструктурирането на проблемни институции и създаването на Единен механизъм за преструктуриране.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: „Европа се нужда от силен и разнообразен банков сектор с оглед на нуждите от финансиране на икономиката. Нуждаем се от банковото кредитиране, за да може предприятията да инвестират, да запазят конкурентоспособността си и да продават на по-големи пазари, както и за да може домакинствата да планират бъдещето си. Днес представяме нови предложения за намаляване на риска, които се основават на договорените международни стандарти, като същевременно се вземат предвид специфичните особености на европейския банков сектор“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси