ЕК предупреди Великобритания, че ще трябва да върне дела си от европейския бюджет дори да напусне съюза без сделка

Снимка: Архив

Европейската комисия предупреди, че Великобритания ще трябва да върне дела от съществуващия бюджет на ЕС, дори ако напусне Съюза без споразумение за оттегляне, предава AFP.

В изявление за подготовката за излизането на Великобритания от структурите на Общността, Брюксел заяви, че няма да влезе в преговори за бъдеща търговия, докато Лондон не отчете „финансовите задължения, които Великобритания е направила като държава-членка".

Според споразумението за Брекзит, договорено миналата година между британския премиер Тереза Мей и нейните колеги от ЕС, Великобритания ще дължи на Съюза приблизително 39 млрд. паунда (около 44 млрд. евро).

Тази сума ще покрие бюджетните ангажименти в рамките на преходния период до края на следващата година, но британският парламент отказа да ратифицира договора, а Брекзит бе отложен до 31 октомври. Мей планира оттегляне от властта, а някои от претендентите за поста й – като Борис Джонсън, вече заявиха, че са готови да осигурят излизане на страната от Европа без споразумение.

Коментари

Задължително поле