ЕК създава европейски регулатор на труда

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Европейската комисия предлага създаването на Европейски регулатор на труда. Агенцията ще има задачата да помага на страните-членки „по въпросите, свързани с трансграничната мобилност на труда и координацията на социалните системи“.

През последното десетилетие броят на мобилните граждани — хора, които живеят и/или работят в друга страна от ЕС, почти се е удвоил, като през 2017 г. е достигнал 17 млн. души. Европейският орган по труда ще помага на физическите лица, предприятията и националните администрации да извлекат максимална полза от свободното движение и ще гарантира справедлива трудова мобилност. Органът има тройна цел.

Първо, той ще предоставя на гражданите и предприятията информация за възможности за работа, схеми за мобилност, стажове и обучения, както и насоки за правата и задълженията, когатоживеем и/или работим в друга страна от ЕС.

Второ, ще подкрепя сътрудничеството между националните органи в трансгранични ситуации, като им помага да гарантират лесното и ефективно спазване на правилата на ЕС за защита и регулиране на мобилността.

На трето място, новата агенция ще може да предоставя медиация и да улеснява намирането на решения при трансгранични спорове, като например в случай на преструктуриране на дружество с участието на няколко държави членки.

Европейският орган по труда ще бъде създаден като нова децентрализирана агенция на ЕС и се очаква да започне работа през 2019 г. Европейският парламент и националните правителства трябва да одобрят предложението, преди да стане закон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа