Електромобилите ще паркират безплатно в Пловдив

Всички електромобили ще могат да паркират безплатно в „синята и зелена зона” на града под тепетата и в района около стадион „Пловдив” и гребния канал, ако старейшините в местния парламент подкрепят с гласовете си предложенията за промени в общинската наредба, които ще бъдат обсъждани на предстоящата сесия.

Привилегията за екологично чистите возила е само едно от внесените от кмета Иван Тотев предложения, докато останалите касаят въвеждането на солени глоби от 50 до 200 лева за паркиране на нерегламентирани места. Списъкът е на път да стане по-дълъг от този на Шиндлер и включва тротоари, зелени площи, мостове, надлези, тунели, велоалеи, велостоянки и таксиметрови стоянки, входове на паркове, театри, кина, предприятия, автобусни спирки, туристически и исторически места, както и отстояния на 5 метра от повечето от тях.

Освен това се увеличава и обхватът на „синята зона”, в която още през месец август ще влязат булевард „България” и 10 улици в централната градска част източно от бул. „Цар Борис Трети Обединител”.

Таванът от 200 лева се предлага да се налага на всички нарушители, паркирани на места, определени за МПС-та на хора с увреждания, в молове, край супермаркети и т.н. Засега престоят в „синята зона” остава непроменен – по 1.50 лева на час, но паркоместата в нея се увеличават на над 2200.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България