САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Десета жертва на коронавируса у нас

„Лукойл“ дари 140 карти за гориво

135 снегорина почистват София от снега

Ваканция за данъците след ревизия на НАП

Гръцки ферибот с 383 души на борда е поставен под карантина

Няма положителни проби за коронавируса от изследваните до момента полицаи

Кайли Дженър произвежда дезинфектант за болниците в Калифорния 22-годишната риалити звезда и майка й Крис Дженър се обединиха с конгломерата „Coty“

Кметът на Стара Загора дари кръв

ВМРО се обърнаха към банките с призив за солидарност

Калоян Паргов: Грижата за хората трябва да бъде в центъра на всички мерки в кризата

БНБ ще изиска от банките единни правила за частен мораториум върху плащанията по кредити

Електронните търгове свалят цените на лекарствата

Електронните търгове свалят цените на лекарствата. Около тази теза се обединиха участниците в дебата за „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“ при представянето на класацията „Най-добрите болници“ в понеделник.

Здравната система ще се стабилизира когато имаме електронен търг за всички медицински изделия. Това заяви по време на дебата проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Той добави, че цените на онкомедикаментите са паднали с повече от 3 млн. лева след електронен търг. Проф. Балтов добави, че бъдещето е в електронната здравна карта. „Тя трябва да е като личната карта, това е електронно досие, за да може в рамките на 5 минути лекарите да се ориентира“, каза още той.

Участниците на дебата , сред които Представителите на браншовите и пациентските организации, МЗ и Комисията по здравеопазване в НС се обединиха около тезата, че клиничните пътеки трябва да бъдат актуализирани.

Според д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, докато не се промени философията на финансирането на лечебните заведения – да се заплаща за качеството на извършените услуги, а не за брой пациенти и реализирани клинични пътеки, няма да бъдат постигнати осезаеми резултати в подобряването на здравните грижи. Д-р Иван Маджаров опонира, че заплащането за извършена дейност е правилно, но далеч не всички клинични пътеки са реално остойностени. Според него постигнатото в новия НРД е крачка към по-качествено здравеопазване.

Председателят на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев заяви, системата на клиничните пътеки налага уравновиловка. Той подчерта, че все пак това е бизнес, който се подчинява на икономически закони, и за да има качество, трябва да има адекватно заплащане. Според него все още има съществена разлика във възнагражденията на лекарите от различните специалности.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя съобщи, че в министерството се работи по Национална здравна стратегия 2030, в която ще бъдат включени основните изисквания в превенцията и лечението на отделните видове заболявания. Според нея проблемите не са в приходната, а в разходната част на бюджета за здравеопазване, тъй като наличните средства не се разпределят справедливо.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.