Електронните търгове свалят цените на лекарствата

Електронните търгове свалят цените на лекарствата. Около тази теза се обединиха участниците в дебата за „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“ при представянето на класацията "Най-добрите болници" в понеделник.

Здравната система ще се стабилизира когато имаме електронен търг за всички медицински изделия. Това заяви по време на дебата проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Той добави, че цените на онкомедикаментите са паднали с повече от 3 млн. лева след електронен търг. Проф. Балтов добави, че бъдещето е в електронната здравна карта. „Тя трябва да е като личната карта, това е електронно досие, за да може в рамките на 5 минути лекарите да се ориентира“, каза още той.

Участниците на дебата , сред които Представителите на браншовите и пациентските организации, МЗ и Комисията по здравеопазване в НС се обединиха около тезата, че клиничните пътеки трябва да бъдат актуализирани.

Според д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, докато не се промени философията на финансирането на лечебните заведения - да се заплаща за качеството на извършените услуги, а не за брой пациенти и реализирани клинични пътеки, няма да бъдат постигнати осезаеми резултати в подобряването на здравните грижи. Д-р Иван Маджаров опонира, че заплащането за извършена дейност е правилно, но далеч не всички клинични пътеки са реално остойностени. Според него постигнатото в новия НРД е крачка към по-качествено здравеопазване.

Председателят на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев заяви, системата на клиничните пътеки налага уравновиловка. Той подчерта, че все пак това е бизнес, който се подчинява на икономически закони, и за да има качество, трябва да има адекватно заплащане. Според него все още има съществена разлика във възнагражденията на лекарите от различните специалности.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя съобщи, че в министерството се работи по Национална здравна стратегия 2030, в която ще бъдат включени основните изисквания в превенцията и лечението на отделните видове заболявания. Според нея проблемите не са в приходната, а в разходната част на бюджета за здравеопазване, тъй като наличните средства не се разпределят справедливо.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве