Еленчанка отстреля 120-килограмова дива свиня

С два изстрела еленчанката Здравка Стоянова повали над 120-килограмова дива свиня на редовен ловен излет тази неделя. Бойната 60-годишна дама е ловец едва от три години и с успеха си доказва, че за точния мерник възрастта и полът нямат значение.

Дивата свиня, подгонена от кучетата на дружинката, излязла до пътя за с. Багалевци, където жената била на позиция. Здравка взела на мушка животното, чиято глава се подавала от храстите и стреляла. Помислила, че само го е ранила и то е хукнало да бяга. После разбрала, че изстрелът й е безпогрешен, а свинята паднала в дълбоко дере. Мъжете от дружинката засипали с искрени поздравления своята колежка, но и доста се потрудили докато измъкнат убитото животно.

Повече от 20 години Здравка Стоянова работи като счетоводител в еленското ловно-рибарско сдружение, но страстта й към лова се запалва отскоро. В новото й хоби я подкрепят най-вече зет й и близките колеги. За един ловец оръжието е от голямо значение, а тя се сдобива с пушката на Пенчо Горбанов – един от най-опитните и уважавани ловци в Еленско. Първата й слука е още през втория ловен сезон, но с по-малък екземпляр.

Здравка споделя още, че е случила на ловна дружинка, която ловува в района Елена-Усои. В нея членуват 44 мъже и три жени и бърза да похвали далеч по-опитната от нея Донка Мутафова – лесничей по лова в Държавно горско стопанство Елена. Още на първия си ловен излет тя отстрелва 150-килограмов глиган, който й носи трофей.

Успехите на ловната дружинка се дължат и на добре обучени кучета и опитните гоначи Тихомир Кузманов, Стоян Малешков, Йордан Славов и Йордан Кожухаров. Дружинката има своя база, изградили са и площадка за обработка на дивеча съгласно изискванията за борба с африканската чума по свинете.

„Помагаме си, живеем си задружно по време на ловните излети. Дори и да няма слука, стига ми съприкосновението с природата на Еленския балкан и дивите животни в нея. Чувствам се отпочинала и заредена с енергия“ е откровена Здравка Стоянова.

Коментари

Задължително поле